Geert Wilders boert achteruit in de peilingen

Eén maand voor de verkiezingen in Nederland is de rechts-populistische PVV van Geert Wilders niet langer met voorsprong de grootste partij, maar zit ze in een nek-aan-nek-race met de rechts-liberale VVD van premier Mark Rutte. Dat blijkt uit de Peilingwijzer, die de peilingen van de verschillende toonaangevende peilingsinstituten in Nederland combineert. Politicoloog André Krouwel van de Vrije Universiteit Amsterdam voorspelt een spannende kiesstrijd bij onze noorderburen.

"Of Geert Wilders de grootste wordt, is helemaal niet zeker", zegt André Krouwel in "De ochtend" op Radio 1. "Hij is aan het duikelen in de peilingen." De Peilingwijzer leert ons dat de rechts-populistische en islamofobe PVV 24 à 28 zetels in de Tweede Kamer zou binnenhalen, mochten er nu verkiezingen zijn. Dat is nauwelijks meer dan de 22 à 26 zetels die de rechts-liberale VVD van premier Mark Rutte worden toegedicht. De oorzaak voor de daling van de PVV? Sommige analisten hebben het over de negatieve media-aandacht van de laatste weken, andere over de zinloosheid van stemmen op een partij die toch niet gaat regeren.

"Stel je voor dat de PVV de grootste wordt", probeert Krouwel te analyseren. "Niemand wil met Geert Wilders regeren." Enkele dagen geleden nog heeft premier Rutte duidelijk herhaald dat er nul procent kans is dat hij met Wilders in zee gaat. Volgens Krouwel zijn VVD en CDA eventueel nog over de streep te trekken, als het echt niet anders kan, maar een eventuele derde coalitiepartner acht hij uitgesloten.

"Het zal voor Geert Wilders niet gemakkelijk zijn om de verkiezingen te winnen, twee of drie coalitiepartners te vinden, daarna een regeerakkoord te krijgen en dan ook nog eens goede ministers te rekruteren", denkt Krouwel. "Ik denk dat het volstrekt onmogelijk is voor Wilders om dat te doen. Maar goed: we dachten ook allemaal dat de heer Trump nooit president van de Verenigde Staten zou worden."

Spannende kiesstrijd

"Het begint nu pas leuk te worden", aldus André Krouwel. "Zo'n maand voor de verkiezingen heeft meer dan de helft van de Nederlandse kiezers nog altijd niet besloten op wie ze gaan stemmen."

Het Nederlandse politieke landschap raakt alsmaar meer versplinterd, zeker ter linkerzijde. "De linkse kiezers kijken nog naar de PvdA, naar de SP, en ook naar GroenLinks", zegt Krouwel. Een andere opvallende tendens is trouwens de opgang van GroenLinks, dat met de jonge Jesse Klaver als lijsttrekker hoge ogen lijkt te gooien. Met 15 à 17 zetels staat GroenLinks nu op het niveau van het christendemocratische CDA (16 à 18 zetels) en het links-liberale D66 (16 à 18 zetels). Dat trio wordt op de hielen gezeten door de sociaal-democratische PvdA (11 à 13 zetels) en de linkse SP (12 à 14 zetels).

"GroenLinks is momenteel de beste tegenstander van Wilders", zegt André Krouwel, die ook nog aangeeft dat de PVV veel meer in de rechtse politieke vijver vist.

Meest gelezen