Gentse Groenen: "Omslag nodig die niet toegeeft aan de anti-politiek, anders wint populisme"

Het Gentse rood-groene kartel gaat dan toch samen verder ondanks het Publipart-schandaal. Maar er moet wel een omslag komen, vertelt Elke Decruynaere (Groen) in "Terzake": "Een omslag die niet toegeeft aan de anti-politiek, anders wint het populisme. En dan geraken we ook geen stap vooruit".

SP.A en Groen gaan dan toch samen verder. Rudy Coddens (SP.A) gaat als lijsttrekker naar de verkiezingen in 2018, met op een tweede plaats Elke Decruynaere (Groen). "Met Rudy op 1 en mezelf op 2 kunnen we dat verhaal samen waarmaken, samen met de Gentenaars zelf. We moeten het nu over de inhoud hebben, over de politiek zelf en niet over de postjes."

"Hét moment voor een omslag"

Volgens Decruynaere is dit hét moment om een omslag te maken. En het lijkt niet van te willen, maar van te moeten. "Niemand, geen enkele partij, komt hier goed uit. Het is het systeem van de oude politieke cultuur dat op de vier traditionele partijen plakt. Dit is het moment om een omslag te maken."

Een van de voorwaarden die Groen stelt om verder te gaan met SP.A, was dat alle kaarten op tafel gesmeten zouden worden. "Er is nood aan openheid. We hebben een omslag nodig, anders zal de anti-politiek, het populisme winnen en dat zou een stap terug naar af zijn. We moeten het vertrouwen van de mensen terugwinnen." Daarbij is ook de commissie om het debat te voeren over de communales van cruciaal belang.

Volgens Coddens is er een belangrijke taak weggelegd voor minister Homans (N-VA) om het debat te voeren. "Maar wij gaan niet wachten, we gaan in Gent het voortouw nemen. Vegen voor eigen deur, daar begint het mee."

Lees verder onder video.

"Eerder iets moeten zeggen"

Zowel Coddens als Decruynaere geloven dat samen sterker is dan alleen. "Ik denk dat we geloven dat we samen sterker staan. Ook vorig keer hebben we bewezen dat 1 plus 1, drie is", vertelt Coddens.

Toch durft de SP.A-politicus ook in eigen boezem te kijken: "Ik denk dat de mensen kwaad en ontgoocheld zijn en ik begrijp dat. Er zijn systemen die niet goed zijn. Laat ons daar duidelijk in zijn." Hij geeft ook toe dat hij eerder iets had kunnen of moeten zeggen. "Ik denk dat dat heel duidelijk is. Ik denk dat wij als politici allemaal regelmatig onszelf een spiegel moeten voorhouden en kijken of we nog goed bezig zijn. En als dat niet zo, moeten we dat zeggen en moeten er ook dingen gewijzigd worden."

Meest gelezen