Groen-kopstuk Decruynaere: "Tijd rijp voor gedeeld lijsttrekkerschap"

Nu de leden van Groen Gent het voortbestaan van het kartel met de SP.A hebben bevestigd, is de tijd gekomen voor de twee partijen om écht samen te werken. Dat heeft de Gentse groene schepen Elke Decruynaere opgeroepen in "De ochtend" op Radio 1. En die echte samenwerking vertaalt zich mogelijk ook in een gedeeld lijsttrekkerschap, liet Decruynaere verstaan: "Ik denk dat de politiek daar klaar voor is."

Ze waren met niet zoveel, de leden van Groen Gent die gisteravond kwamen opdagen om over het lot van het Gentse progressieve kartel te oordelen. Van de 800 uitgenodigde leden daagden er maar 149 op. Maar dat had niet met een gebrek aan interesse te maken, verzekerde Groen kopstuk Elke Decruynaere in "De ochtend", wel met het feit dat iedereen op zo'n korte tijd gemobiliseerd moest worden.

Hoe dan ook, een overgrote meerderheid van die 149 opgedaagde leden stemde voor het voortbestaan van het kartel met de SP.A. Daarbij werden een aantal voorwaarden bevestigd om dat kartel levensvatbaar te houden. Zo moet er werk gemaakt worden van een nieuwe politieke cultuur en een transparante politiek.

De bevestiging van het kartel moet ook de herstart van het kartel zijn, liet Decruynaere verstaan. "Vanuit de Wetstraat lijkt het soms alsof het kartel vooral een rood verhaal is, dat komt mede doordat burgemeester Termont zo aanwezig is. Maar het kartel moet een verhaal zijn van echt samenwerken."

Decruynaere heeft het dan vooral over de inhoud, "het zou een verkeerd signaal zijn om het nu over de postjes te hebben". Toch laat ze ook verstaan dat zo'n échte samenwerking zich het best ook vertaalt in een gedeeld lijsttrekkerschap. "Ik zie dat wel zitten."

Volgens Decruynaere is de politiek daar klaar voor, "voor een verhaal waarin mensen op een goede manier samenwerken". "Rudy Coddens staat ook niet bekend als een grote tafelspringer, maar als iemand die heel constructief is en naar de consensus zoekt. Ik denk dat het moet mogelijk zijn om het samen te doen."

Meest gelezen