Hollywoodflop "The loft" stuurt nettowinst Telenet 75 procent lager

Telenet heeft vorig jaar 41,6 miljoen euro nettowinst geboekt. Dat blijkt uit de voorstelling van de jaarcijfers van 2016. Het bedrag ligt liefst driekwart lager dan een jaar eerder, onder meer door de geflopte film "The loft" in Hollywood. De zogenoemde ebitda-winst ligt wel hoger dan verwacht.

Nog voor de beurzen opengingen, heeft Telenet vanochtend de jaarcijfers van 2016 voorgesteld. Het telecombedrijf had goed nieuws en slecht nieuws.

De ebitda-winst van vorig jaar behoort tot die eerste categorie. Dat is de winst voor de aftrek van intresten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen. In 2016 bedroeg die 1,12 miljard euro. Dat is goed voor een stijging met 18 procent en meer dan de 1,10 miljard euro die analisten die geraadpleegd werden door het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hadden voorspeld.

Ook de omzet lag vorig jaar met 2,43 miljard euro hoger dan verwacht. Vooraf mikten analisten op 2,42 miljard euro.

De Vijver Media

Minder goed gesteld is het met de nettowinst. Die bedroeg vorig jaar 41,6 miljoen euro. Dat is liefst driekwart minder dan in 2015. Die daling is enerzijds het gevolg van een schuldaflossing van 45,7 miljoen euro en een waardevermindering van 31 miljoen euro op "een geassocieerde deelneming", zo weet De Tijd.

Die "geassocieerde deelneming" is De Vijver Media, de mediagroep waarin Telenet in 2015 een participatie van 50 procent heeft genomen. Via De Vijver Media had Telenet mee geïnvesteerd in "The loft", de Hollywoodversie van de gelijknamige Vlaamse film van Erik Van Looy. Die is geflopt en slaat zo een gat in de cijfers van de beide bedrijven.

Beleggers laten zich niet afschrikken door de gekelderde nettowinst. Het aandeel van Telenet is vandaag de ster van de Bel20. Rond 12 uur stond het ruim 2,7 procent hoger.

Meest gelezen