Jambon bereidt opvang voor van kinderen van terugkerende Syriëstrijders

De Belgische overheid bereidt zich voor op de opvang van kinderen van Syriëstrijders die terug naar België zouden willen komen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Op dit ogenblik verblijven zo'n 80 Belgische kinderen in IS-gebied.

Volgens de OCAD-lijst verblijven zeker 35 kinderen van Belgische Syriëstrijders in het kalifaat. Ze zijn destijds meegenomen door hun ouders. Maar intussen zijn er waarschijnlijk tientallen kinderen bijgekomen die daar geboren zijn. Binnenlandse Zaken schat dat het in totaal om een 80-tal kinderen gaat.

De autoriteiten hebben van een 20-tal Syriëstrijders, vooral vrouwen, een signaal gekregen dat ze vrijwillig willen terugkeren. Een aantal van hen brengt mogelijk kinderen meer. Teruggekeerde Syriëstrijders belanden in principe in de gevangenis en dan is de vraag wat er met de kinderen moet gebeuren.

Opvang

Omdat de kinderen die in Syrië zijn geboren geen geboortecertificaat hebben, kunnen zij niet worden ingeschreven door de Belgische staat. Afhankelijk van de situatie beslist een jeugdrechter wat er moet gebeuren.

De kinderen zullen worden opgevolgd door de Vlaamse en Franstalige gemeenschap, waardoor ze onder meer psychologische ondersteuning krijgen. "Het is erg waarschijnlijk dat die kinderen getraumatiseerd zijn. Ze hebben blootgestaan aan extremisme en gruwelijk geweld", zegt de woordvoerder van Jambon, Olivier Van Raemdonck. "Het is belangrijk voor hun geestelijke gezondheid dat zij de nodige professionele zorg krijgen."

Opvolging

De kinderen zullen ook gevolgd worden door de lokale politie en de veiligheidsdiensten. "Het is niet omdat je het kind bent van een vader of een moeder die in Syrië heeft gestreden dat je daardoor zelf aanslagen gaat plegen", zegt Van Raemdonck, "maar we moeten ook alert blijven. We houden er altijd rekening mee dat wat oudere kinderen een concreet veiligheidsrisico kunnen vormen."

De kans bestaat immers dat ze, net als hun ouders, getraind zijn in het omgaan met vuurwapens en het fabriceren van explosieven. Dat hebben filmpjes van IS al meermaals geïllustreerd. Voor zover bekend reisden 398 Belgen naar Syrië. Van hen zijn er al 117 teruggekeerd.

Vranckx: "Ze noemen hen de welpjes van IS"

Vranckx: "Ze noemen hen de welpjes van IS"

Meest gelezen