Mattis: "Momenteel niet in staat militair samen te werken met Rusland"

De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie James Mattis is scherp voor Rusland na de NAVO-bijeenkomst. "We zijn op dit moment niet in staat om samen te werken op militair niveau. Maar onze politieke leiders zullen proberen om een gemeenschappelijke positie te vinden."

Het is volgens Mattis ook zo goed als zeker dat Rusland zich gemengd heeft in de verkiezingen. "Er is weinig twijfel dat ze zich ofwel hebben bemoeid ofwel hebben geprobeerd een aantal verkiezingen te beïnvloeden in onze democratieën."

Na zijn waarschuwing - "Betaal meer of we herbekijken onze relatie met de NAVO" - naar de NAVO-landen gisteren, verklaarde Mattis dat hij tevreden was met de reacties. "De verbintenis tegenover artikel 5 blijft ijzersterk. De boodschap die ik hier gebracht heb, werd zeer goed ontvangen. Ze was niet omstreden en er was ook geen discussie over. Ik ga hier optimistisch weg."

Een aantal landen wilden ook meteen tonen dat de eis van Mattis niet in dovemansoren valt. Vijf landen, waaronder België hebben een intentieverklaring ondertekend om tankervliegtuigen aan te kopen.

Vandeput: "Verbaasd over standpunten tegenover Rusland"

De Belgische minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) toonde zich aan het einde van de tweedaagse NAVO-bijeenkomst verwonderd over de forse standpunten van zijn kersverse collega James Mattis ten aanzien van Rusland.

"We hadden ons niet verwacht aan de verklaringen van Mattis vandaag", zei Vandeput. "Hij sprak zich uit voor een voortzetting van de strategie om een forse dialoog met Rusland aan te houden en niet over te gaan tot business as usual. Anders dus dan het discours van de Amerikaanse president Donald Trump."

Minder verbazend vond de Belgische minister de druk op de Europese bondgenoten om meer uit te geven aan Defensie, zoals Trump die eerder ook al opvoerde. "Het is de boodschap die de NAVO al jaren uitdraagt. De eis werd vastgelegd op een NAVO-top in Wales in 2014. Mattis moest die boodschap herhalen en dat heeft hij correct gedaan. Hij kent de NAVO goed en weet dus wat er dus al dan niet mogelijk is. Deze verklaring heeft niets verrassends."

Niettemin zal België volgens Vandeput "meer moeten doen" om een billijk deel van de NAVO-lasten te dragen. Hij benadrukt dat de regering met de strategische visie voor Defensie tegen 2030 al lijnen heeft uitgezet die de daling van het defensiebudget moeten omkeren. België zal wellicht nog maatregelen moeten nemen om te beantwoorden aan de vraag om stijgende Europese budgetten van de Verenigde Staten. Maar "rekening houdend met de complexe realiteit van ons land", aldus de minister, die er nog op wees dat hij "niet alleen beslist".

Meest gelezen