Mechelse politie waarschuwt jeugd voor gevaren van slagroomgas

De lokale politie van Mechelen-Willebroek waarschuwt voor een opvallende en gevaarlijke trend die ze sinds enkele weken waarneemt. De politie krijgt de laatste tijd naar eigen zeggen regelmatig meldingen over jongeren die gas inhaleren uit slagroomspuiten. Voor zover bekend vielen er nog geen slachtoffers, maar de medische risico's zijn groot en het is vaak slechts een opstap naar het gebruik van "echte" drugs, klinkt het.

Het gas in kwestie, distikstofmonoxyde, is een verbinding van stikstof en zuurstof die vroeger gebruikt werd als narcosemiddel in de medische sector. Vandaag is het vooral bekend van gaspatronen in slagroomspuiten. Het inhaleren ervan kan levensgevaarlijk zijn, maar de voorbije weken blijken heel wat jongeren in de politiezone Mechelen-Willebroek samen te scholen om ermee te experimenteren.

"Door het oneigenlijk gebruik van dit gas, dat enkel voorzien is voor voedselbereidingen, komt men al snel in de schemerzone van druggebruik", stelt de politie. "Daarbij komt dan nog het medische gevaar en de overlast die het veelal met zich meebrengt. Na gebruik laten ze de talloze lege flacons, veelal in woonbuurten, achter."

De politie roept de jeugd uit Mechelen en Willebroek dan ook op om zeker niet te mee te gaan in de trend.

Meest gelezen