Online-shoppen gezonder dan in een gewone winkel

Mensen die online boodschappen doen, kopen minder ongezonde voeding dan wie in een gewone winkel langsgaat. Dat hebben onderzoekers van de Marketingafdeling van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent vastgesteld.
Jonas Hamers / ImageGlobe

De onderzoekers gingen gedurende vier maanden de aankopen na van 4.300 mensen die zowel online boodschappen doen als gewoon naar de winkel gaan.

Bij het online shoppen kochten de consumenten 5,7 procent aan ongezonde voeding, in een fysieke winkel loopt het aandeel ongezonde voeding op tot 10,4 procent.

"De cijfers zijn heel opvallend", zegt onderzoekster Elke Huyghe in het Radio1-programma "Hautekiet". "Een belangrijk verschil tussen online en offline shoppen is de productpresentatie. Online zie je alleen een foto en kan je een product helemaal niet vastnemen of eraan ruiken, terwijl je dat in de fysieke winkel wel kan", zegt Huyghe.

"Dat verschil maakt het moeilijk voor de consumenten in de fysieke winkel om aan ongezonde voeding te weerstaan, ook al omdat die aankopen vaker ongepland zijn", zegt Huyghe. "Mocht de online-presentatie van producten verbeteren, dan zou dat misschien een verschil kunnen maken, maar ik denk dat het nooit het effect van een fysieke winkel zal kunnen evenaren", besluit Huyghe.

Meest gelezen