Opnieuw clash tussen politie en manifestanten in Parijs, ook elders onrustig

In Parijs is het gisteravond opnieuw onrustig geweest tijdens een manifestatie tegen politiegeweld. Enkele honderden amokmakers gooiden met projectielen naar de agenten, die daarop traangas inzetten. Ook in Rouen en Rijsel bleef het niet rustig. Aanleiding van de protesten is de gewelddadige arrestatie van een jongeman in een Parijse banlieue begin deze maand.

Zo'n 400 mensen hadden gisteren in de late namiddag - na een oproep op sociale media - verzamelen geblazen op boulevard Barbès, niet ver van Montmartre. De manifestatie was niet aangevraagd bij de autoriteiten. Winkels deden uit voorzorg de rolluiken naar beneden en ook het metrostation in de buurt werd gesloten.

De manifestatie leidde tot verkeerschaos op de drukke verkeersader Barbès-Rochechouart in het 18 arrondissement van de Franse hoofdstad, maar voor de rest bleef het aanvankelijk relatief rustig. De politie was dan ook massaal opgetrommeld en had de betogers ingesloten. Die laatsten scandeerden slogans tegen de agenten: "Flikken zijn verkrachters en moordenaars" of "Iedereen haat de politie", klonk het.

Rond 19 uur begon de situatie uit de hand te lopen. Manifestanten begonnen met flessen en rookbommen te gooien naar de agenten. De politie zette op zijn beurt traangas in. Zeker twee agenten zijn gewond geraakt.

Na 20 uur werd het opnieuw rustig rond Barbès, maar volgens correspondenten van de krant Le Parisien hebben enkele tientallen gemaskerde jongeren zich nadien naar andere stadsdelen verplaatst, waar ze etalageramen insloegen, vuilnisbakken in brand staken en mensen op caféterrassen lastigvielen.

"Amokmakers steeds jonger"

Ook in andere steden kwamen gisteravond enkele honderden manifestanten op straat om te betogen tegen wat zij de racistische en gewelddadige politie noemen. In Rijsel werden daarbij vuilnisbakken omvergegooid en gooiden betogers met glazen flessen. In Rouen raakten twee mensen lichtgewond bij onlusten in de marge van de betoging.

Sinds de onlusten een kleine twee weken geleden ontstonden, zijn in totaal al 245 mensen opgepakt. Volgens een politierapport neemt het aantal arrestaties de laatste dagen op zich af, maar wordt er tijdens de manifestaties wel steeds zwaardere schade aangericht en zijn de amokmakers ook steeds jonger. Zestig procent van de amokmakers is minderjarig. 

"Affaire Théo": Agent ontkent verkrachting

Aanleiding van de onrust in Parijs en elders in Frankrijk is een politieactie op 2 februari in de Parijse banlieue Aulnay-sous-Bois. Daarbij werd Théo, een zwarte jongeman van 22 jaar oud, opgepakt door de politie. Dat verliep niet zonder geweld. Théo beweert dat een agent hem verkracht heeft met zijn matrak.

De betrokken 27-jarige agent is in verdenking gesteld voor verkrachting, maar ontkent dat hij de jongeman verkracht heeft. Volgens de agent was Théo erg weerspannig en probeerde hij de jongen uit evenwicht te brengen door met een wapenstok op diens benen te slaan.

Toen de opgepakte jongeman in het commissariaat begon te klagen over pijn in de billen, trok de agent naar eigen zeggen de broek van Théo naar beneden om te kijken of er iets aan de hand was. "Ik zag een bloedende wonde, maar ik heb geen idee hoe die is ontstaan", aldus de betrokken agent. Dokters in het ziekenhuis hebben nadien een anale wonde van 10 centimeter diep vastgesteld bij Théo (Foto onderaan artikel: president Hollande bezoekt Théo in het ziekenhuis).

Meest gelezen