Recordaantal drugslaboratoria ontmanteld in België

Nooit eerder zijn in België zo veel illegale drugslaboratoria opgerold als de voorbije twee jaar. Vorig jaar alleen al zijn bijna 50 plaatsen ontmanteld waar speed en xtc geproduceerd werden of waar het afval gedumpt werd. "Meer produceren betekent immers ook meer dumping", legt Nathalie Meert van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie uit aan VRT Nieuws.

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) helpt mee clandestiene labo's te ontmantelen en chemische stoffen te onderzoeken. En wat blijkt? Vorig jaar alleen al zijn bijna 50 plaatsen ontmanteld waar speed of xtc geproduceerd werden of waar het afval gedumpt werd.

"Bij zo'n drugslabo gaat het niet om hobbykoks in een caravan of een keukenlabo, zoals in "Breaking bad", maar om professionele installaties van soms industriële omvang. Er wordt geproduceerd in verlaten loodsen, in varkensstallen maar ook in huizen in het midden van een woonwijk. Hun chemisch afval belandt op verlaten bosweggetjes of langs een kanaal", vertelt Nathalie Meert, forensisch deskundige in het NICC.

Meer produceren betekent meer dumping

Bij een interventie legt het NICC het productieproces op een veilige manier stil, worden er stalen genomen die vervolgens geanalyseerd worden. "Naast een identificatie van de drugs moeten wij ook het type productieproces, de capaciteit en/ of de opbrengst bepalen." Die gegevens gebruikt de politie dan om de winst te berekenen. 

Volgens Meert gaat het om meer dan alleen het aantal labo's dat gestegen is. "Meer produceren betekent ook meer dumping. Zo'n illegale labo's produceren immers heel wat afval." Dat afval kan gevaarlijk zijn voor toevallige voorbijgangers, die de dumpingen meestal ontdekken. "Het gaat om zuren, basen, chemicaliën, echt wel gevaarlijk chemisch afval. Wanneer je daarmee in aanraking komt, kan dat brandwonden en irritatie van de luchtwegen geven."

Grensstreek Nederland

Vooral in de grensstreek tussen België en Nederland worden er veel labo's opgerold. “De bendes werken meestal in België en Nederland, en verspreiden hun productieproces over verschillende locaties om het risico te spreiden. In Nederland wordt er nog altijd meer geproduceerd maar België moet zeker niet onderdoen.” Vorige week alleen al werden nog eens zes dumpingen gevonden, wat erop wijst dat er ergens een laboratorium volop draait.

Er zijn volgens het NICC meerdere oorzaken aan te wijzen waarom het aantal vondsten zo gestegen is. “Een mogelijke verklaring is dat er geen tekort meer is aan precursoren — het basisingrediënt om drugs mee te maken, zeg maar. Een nieuwe trend is het 'on the spot' maken van deze precursoren uit vaak niet-gereglementeerde stoffen. Deze nieuwe stoffen overspoelen de markt en het productieproces is eenvoudig. Daarnaast impliceert een stijging in productieplaatsen een stijging in het aantal dumpingen", aldus Meert.

Hoe rolt het NICC een drugslabo op?

Meest gelezen