Soenens: "Sfeer opperbest, maar Netanyahu keert met lege handen terug"

De Israëlische premier Netanyahu is na zijn bezoek aan de Amerikaanse president Trump van een kale kermis teruggekeerd. Dat zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens vanuit Washington. "De sfeer deed denken aan een barbecue onder vrienden, maar daar koopt Netanyahu niets mee."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump had zich tijdens de verkiezingscampagne al opgeworpen als trouwe bondgenoot van Israël. Nu laat hij echter verstaan dat Israël maar beter wat terughoudend kan zijn bij het bouwen van nieuwe nederzettingen.

"De manier waarop hij die boodschap heeft overgebracht, was zeer vriendschappelijk. De sfeer deed denken aan twee vrienden die bij de vleespartij staan op een barbecue en kijken welk stuk vlees ze op het vuur willen gooien", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens in "De ochtend". "De koele sfeer uit het Obamatijdperk is niet meer. Tussen neus en lippen door heeft Trump wel gezegd "doe niets roekeloos". Daardoor keert Netanyahu met lege handen terug naar huis."

Visie?

Volgens Soenens is het onduidelijk hoe Trump momenteel precies staat tegenover het conflict in het Midden-Oosten. "Zijn visie daarover is zeer onduidelijk, omdat hij ze constant bijstuurt. We weten dat Trump niet te vinden is voor de tweestatenoplossing, en dat is een duidelijke breuk met zijn voorganger Obama. Maar sinds zijn inauguratie - amper vier weken geleden - is Trump al bijzonder fel beïnvloed door de mensen waarmee hij spreekt", aldus Soenens.

Vrede stichten in het Midden-Oosten: Trump heeft er volgens Soenens zijn persoonlijke missie van gemaakt. "Daarom doet hij water bij de wijn en zwakt hij zijn felle pro-Israëlische standpunten nu al wat af. Daarnaast is het bezoek van Koning Abdullah van Jordanië blijven hangen. Je merkt ook dat Trumps ministers Tillerson en Mattis hem positief beïnvloeden: ze leren Trump met mondjesmaat wat meer diplomatie aan."

Nieuwe Watergate op komst?

Volgens Soenens liggen de Amerikanen eigenlijk niet echt wakker van de ontmoeting tussen Trump en Netanyahu. "Talk of the town in Washington zijn de contacten tussen team Trump en Rusland. Daarin zit naar mijn gevoel de kiem van een nieuwe Watergate", zegt Soenens.

"Voor de Republikeinen kan dit een kleine ramp worden. Omdat Trump momenteel in een schandaalsfeer zit, wordt het érg moeilijk om de Obama-agenda om te keren en effectief dingen te realiseren. De geloofwaardigheid van het Witte Huis komt daarmee in het gedrang. Eigenlijk is er een onderzoekscommissie nodig om de zaken aan te zuiveren."

Meest gelezen