Tientallen bestuurszitjes bij Gentse CEVI verdeeld onder politici

Bij de vzw CEVI in Gent, de moedermaatschappij van de gelijknamige nv die informaticatoepassingen voor lokale besturen levert, worden 48 betaalde zitjes verdeeld onder 38 politici. Dat schrijft De Tijd. Volgens de krant is de vzw "de facto niet meer dan een beleggingsclub" die door geen enkele externe overheid wordt gecontroleerd.
SP.A-politicus Renaat Landuyt is ondervoorzitter bij CEVI

De vergoedingen bij CEVI zijn niet te vergelijken met wat bij Publipart betaald wordt, maar de vzw telt wel 48 betaalde zitjes die onder 38 politici worden verdeeld. En het vehikel wordt kennelijk door geen enkele externe overheid gecontroleerd.

De vzw CEVI heeft bovendien welgeteld één personeelslid, dat instaat voor de administratie. Voor het overige worden alle bestuursorganen bezet door West- en Oost-Vlaamse politici. De meest bekende is Renaat Landuyt, SP.A-burgemeester in Brugge, die ondervoorzitter is.

De taak van de vzw CEVI - die boven de nv staat - bestaat erin een portefeuille van zo'n 12 miljoen euro te beheren. Een opdracht die de voorbije jaren werd uitbesteed aan twee financiële instellingen: BNP Paribas Fortis (nu KBC) en Candriam, die ook instaan voor het beheer van de beleggingsportefeuille van Publipart. Waarin het geld wordt belegd, is onduidelijk.

"Misschien kan geld beter besteed worden"

Volgens ex-Groen gemeenteraadslid Steven Vromman hebben de vergaderingen bij CEVI niet veel om het lijf. Renaat Landuyt van zijn kant ontkent dat. "We zijn zowel controleur als aandeelhouder van alle activiteiten die zich onder de IT-groep bevinden", zegt hij. "Maar ik geef toe: hier wordt een pak geld van de gemeenten belegd. Je kunt je inderdaad de vraag stellen of dat geld niet beter besteed kan worden."

In de raad van bestuur zitten onder anderen nog Yannick De Clercq, regeringscommissaris van de UGent, een hele reeks schepenen en lokale mandatarissen van CD&V, Open VLD en de N-VA. De Gentse SP.A-schepen Martine De Regge heeft vijf betaalde zitjes bij CEVI.

Meest gelezen