Trudeau: "Canada en de EU moeten de internationale economie leiden"

De Canadese premier Justin Trudeau wil dat zijn land en de Europese Unie het voortouw nemen in de internationale economie "in dit tijdperk vol uitdagingen". Dat zei Trudeau tijdens zijn bezoek aan het Europees Parlement. Hij sprak ook vol lof over het CETA-handelsverdrag.

Gisteren nog keurde het Europees Parlement het CETA-handelsverdrag tussen de EU en Canada goed. Vandaag hield de Canadese premier een toespraak in datzelfde parlement. Volgens Trudeau is het noodzakelijk dat de Europese Unie en Canada samen het leiderschap opnemen in de internationale economie. "Een succesvol CETA kan de blauwdruk worden voor ambitieuze handelsakkoorden in de toekomst", klonk het.

"De hele wereld vaart wel bij een sterke Europese Unie. Jullie zijn een vitale speler om de uitdagingen aan te gaan die we collectief meemaken als internationale gemeenschap", aldus nog de Canadese eerste minister. "Een effectieve Europese stem op het wereldtoneel is niet alleen wenselijk maar ook essentieel." Zo schiep Trudeau een duidelijk contract met wat de Amerikaanse president Donald Trump denkt over Europa en met de brexit-aanhangers.

Het was de eerste keer dat een premier van Canada een bezoek bracht aan het Europees Parlement. Straks gaat hij ook nog naar Duitsland. 

Meest gelezen