Wie zoekt, die vindt: Marcel Proust gespot in huwelijksfilm uit 1904

Voor het eerst zijn bewegende beelden van Marcel Proust opgedoken. Dat meldt een Canadese professor. Hij heeft de beroemde Franse auteur van "A la recherche du temps perdu" gespot in een huwelijksfilm uit 1904.

Een huwelijksstoet die de de kerk La Madeleine in Parijs verlaat na het huwelijk van het aristocratenpaar Armand de Guiche en Elaine Greffulhe: dat is te zien in een korte film uit 1904 die al jaren in de archieven van het Centre national du cinéma in Frankrijk steekt.

Verschillende onderzoekers hebben het fragment de voorbije jaren bekeken, zo ook recent de Canadese professor Jean-Pierre Sirois-Trahan. Toen hij de beelden onder ogen kreeg, sprong hem één opvallende figurant in het oog: een man die in zijn eentje met de rest van de stoet de trappen van de kerk afdaalt.

Na een grondige analyse is Sirois-Trahan het zeker: die man, dat is Marcel Proust. "Tot vandaag hadden we geen weet van bewegende beelden van Proust", zegt de professor. "We hadden enkel foto's". Mogelijk hebben in het verleden andere bewegende beelden van hem bestaan, maar die hebben de tand des tijds niet doorstaan.

Povere kledij

Sirois-Trahan baseert zijn conclusie op verschillende elementen. Zo vertoont de man in de film een opvallende fysieke gelijkenis met Proust. Het staat vast dat de schrijver op het huwelijk aanwezig was én dat hij alleen kwam. Tot slot komt ook de kledij van de man in de film overeen met de ongewone manier waarop Proust zich in die tijd kleedde.

Proust-specialist Jean-Yves Tadié bevestigt de conclusie van Sirois-Trahan. "Deze beelden komen overeen met de portretten die we van hem kennen, met inbegrip van zijn povere kledij", zegt hij. "Ik was erg ontroerd om dit archiefstuk te ontdekken want het is de eerste keer dat we Proust zien bewegen."

"Het enige dat nu nog ontbreekt, is een opname van zijn stem. Maar hoe dan ook bewijst dit dat we nog steeds dingen over Proust kunnen ontdekken. Wie weet welke schatten rusten nog in familiefilms."

Proust (1871-1922) was een Franse intellectueel, romanschrijver en essayist. Hij is bekend van werken als "Les plaisirs et les jours" en de bundel "A la recherche du temps perdu".

Meest gelezen