"Politici, luister naar elkaar en stop de stroom van beledigingen"

Politici zouden beter wat meer naar elkaar luisteren en stoppen met gratuite beledigingen. Dat heeft paus Franciscus gezegd tijdens een bezoek aan de universiteit van Rome. Daar sprak hij drie kwartier lang met de studenten. Het werd een vurig pleidooi voor meer dialoog.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het was de eerste keer dat de paus een bezoek bracht aan de universiteit in de Italiaanse hoofdstad. Hij nam er ruim de tijd om met de studenten in gesprek te gaan. Paus Franciscus ging vooral in op de huidige politieke zeden. Hij hield op de Roma Tre campus een vurig pleidooi voor meer dialoog.

"Beledigingen zijn de norm geworden. De ene zegt dit in de kranten, en de andere weer dat. We zouden ons allemaal beter wat koest houden, en minder zelf praten om meer naar elkaar te luisteren. In debatprogramma's op tv onderbreken politici elkaar voortdurend nog voor ze uitgesproken zijn", aldus de paus.

"In een samenleving waar de politieke standaarden zo laag zijn gevallen - dat geldt trouwens voor de hele wereld - raken we het gemeenschapsgevoel, van samenleven, kwijt. Want een sociale samenleving is gebaseerd op dialoog", meent Franciscus. "Ga op zoek naar het geduld van de dialoog. Want oorlogen ontstaan in ons hart, wanneer we ons niet openstellen voor een gesprek met de ander."

Smartphones

In zijn gesprek met de studenten besteedde de paus ook nog aandacht aan de vluchtelingenproblematiek ("migranten zijn geen gevaar") en de omgang van jongeren met hun smartphone.

"We vergeten elkaar soms aan te spreken, maar doen dat via een scherm, anoniem. En ook beledigingen uiten we op die manier. We mogen de echte dialoog, die ons als mensen dichter bij elkaar brengt, niet uit het oog verliezen", aldus de kerkleider.

Meest gelezen