Bonden Sylvania leggen zich neer bij beslissing directie stopzetting productieafdeling

De vakbonden bij lampenfabrikant Sylvania in Tienen leggen zich neer bij de beslissing die de directie in december vorig jaar aankondigde om de productie stop te zetten. Met de directie werd afgesproken dat er tijdens de onderhandelingen vanaf nu ook zal gepraat worden over een sociaal plan. Dat meldt vakbondsman Peter Huybrighs (ACV) na afloop van nieuw overleg over deze herstructurering, die gepaard gaat met een verlies van 170 jobs.

"In tegenstelling tot de vorige vergadering hebben we van de directie wel degelijk antwoorden gekregen op onze vragen. Hieruit bleek dat het bedrijf wegens te grote verliezen en het feit dat de Tiense producten niet meer kunnen concurreren met de Chinese prijzen, geen andere keuze heeft dan de productie in Tienen stop te zetten. Aan deze beslissing valt dus niet meer te tornen", aldus Huybrighs. De informatie- en consultatiefase over deze herstructurering werd vrijdag evenwel nog niet afgesloten, maar er werd wel afgesproken vanaf nu ook de onderhandelingen over het sociaal plan te starten.

"Op onze vraag naar garanties op lange termijn voor de groep van circa 30 werknemers in de ondersteunende diensten zoals boekhouding, R&D, IT en dergelijke die in de Tiense vestiging aan de slag zullen kunnen blijven, is nog geen antwoord gegeven. Wij hopen dat we dat tijdens de komende vergaderingen alsnog zullen krijgen", aldus Huybrighs. Op donderdag 23 februari wordt verder onderhandeld. Het Tiense Sylvania is sinds eind 2016 in handen van het Chinese, beursgenoteerde Shanghai Feilo Acoustic Co Limited.

Meest gelezen