Bourgeois: "Het is een kunst om een provocatie als een compromis voor te stellen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is niet mals voor het nieuwe voorstel van de Brusselse regering over de verstrengde geluidsnormen. "Dit is de kunst van een provocatie als een compromisvoorstel voor te stellen", zei hij voor aanvang van een actie van de ongeruste luchthavengemeenschap - met ook de vakbonden en de werkgevers - aan zijn kabinet.

De Brusselse regering lanceerde gisteren een tegenvoorstel om de tolerantie voor het overtreden van de geluidsnormen te verlengen onder verschillende voorwaarden, bijvoorbeeld dat de federale regering geen vluchten meer toelaat op de Kanaalroute boven de hoofdstad. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bestempelde het voorstel gisteren al als "een louter tactisch spel".

Partijgenoot Bourgeois treedt die kritiek vandaag volmondig bij. Dinsdag zaten beide regeringen nog samen, zonder resultaat, en twee dagen later lanceert de Brusselse regering via de media een tegenvoorstel, hekelde de Vlaamse regeringsleider. "Dit is een tactisch spelletje."

Bourgeois hamerde erop dat de verstrengde normen die Brussel wil invoeren - voortaan een nultolerantie bij het hanteren van de geluidsnormen bij overvliegende vliegtuigen - 60.000 jobs bedreigen. Indirect komen in Brussel ook jobs in de horeca, winkelsector, taxibedrijven... in het gedrang, luidde het.

Bourgeois denkt alleszins dat er geen oplossing komt op korte termijn. De Vlaamse regering buigt zich vandaag alvast over het inroepen van een tweede belangenconflict. Door het eerste Vlaamse belangenconflict werd de invoering van de nultolerantie op 1 januari reeds uitgesteld.

Luchthavengemeenschap betoogt aan kabinet Bourgeois

Bourgeois ontving vanmorgen een groep actievoerders die zich zorgen maken over de toekomst van de luchthaven. Het ging om een gezamenlijke actie van de luchthavengemeenschap, waar ook de vakbonden en werkgevers bij betrokken waren.

De luchthavengemeenschap vroeg duidelijkheid over de politieke discussie over de geluidsnormen. Ze willen ook een goede, duurzame oplossing. Alleen zo kan er sprake zijn van werk- en rechtszekerheid.

"Het is bijzonder dat de vakbonden en de werkgevers in dit dossier aan één zeel trekken", zegt Voka-topman Hans Maertens. Voor hem is snel een oplossing nodig om uit de impasse te geraken, "anders dreigen carriers weg te trekken uit Brussels Airport". De ongerustheid op de luchthaven over het mogelijk uitblijven van een politieke oplossing is bijzonder groot, voegde hij eraan toe.

"We zijn hier om de tewerkstelling te proberen te garanderen. Het is belangrijk dat we een gemeenschappelijk signaal geven", zei ook Mario Coppens, voorzitter van de liberale vakbond. "We proberen de drie overheden te overtuigen hun spelletjes te stoppen."

Na het bezoek aan Bourgeois volgen ook nog een bezoek aan de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en federaal premier Charles Michel (MR).

Meest gelezen