Brussels Airport zakt vijf plaatsen in ranglijst Europese luchthavens

Brussels Airport stond vorig jaar op de 26ste plaats in de lijst van Europese luchthavens met de meeste passagiers. Dat is vijf plaatsen lager dan in 2015, zo blijkt uit cijfers die de vereniging ACI Europe bekendmaakte.

De daling heeft uiteraard te maken met de gevolgen van de aanslagen van 22 maart vorig jaar op de luchthaven in Zaventem. Die ontving over het hele jaar 21,8 miljoen passagiers, 7 procent minder dan in 2015. De Europese luchthavens (met daarbij ook bijvoorbeeld Turkse en Russische luchthavens) verwelkomden vorig jaar gemiddeld ruim 5 procent meer passagiers.

Brussels Airport werd in de rangschikking voorbijgestoken door onder meer de luchthavens van Manchester, Stockholm en Wenen. De luchthaven van Charleroi staat op de 63ste plaats (tegenover de 61ste in 2015). Oostende staat op plaats 179 en Luik op 184.

De Europese luchthavens vervoerden vorig jaar voor het eerst meer dan 2 miljard passagiers. De grootste luchthaven van Europa bleef vorig jaar die van Heathrow (Londen), met meer dan 75,7 miljoen passagiers, gevolgd door Charles de Gaulle (Parijs, 65,9 miljoen reizigers). De Amsterdamse luchthaven Schiphol kwam dankzij een groei van meer dan 9 procent tot 63,6 miljoen passagiers) de top drie binnen.

Het vrachtvervoer per vliegtuig groeide vorig jaar in Europa met 4,1 procent, de grootste groei sinds 2010. De luchthaven van Luik bekleedt in deze ranglijst de 8ste plaats (met 660.000 ton in 2016), Brussels Airport de 10de (met 464.000 ton).

De grootste vrachtluchthaven is die van Frankfurt (meer dan 2 miljoen ton), gevolgd door Charles de Gaulle en Schiphol.

Meest gelezen