Een op de vier cafés overtreedt 's nachts rookverbod

Zo'n kwart van de cafés houdt zich 's avonds en 's nachts niet aan het rookverbod. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de inspectie. Overdag wordt het verbod wel vrij goed nageleefd.

Sinds 2011 mag er niet meer worden gerookt op café, maar het was al lang duidelijk dat het verbod in het verleden niet altijd even strikt werd nageleefd. "Maar sinds de invoering van de wet zien we jaar na jaar een verbetering", zegt Paul Van den Meerssche, adviseur-generaal van de  Inspectie Consumptieproducten, aan VRT Nieuws.

Waar er in 2012 nog 20 procent van de gemiddeld 5.500 gecontroleerde cafés werden betrapt op een overtreding, is dat percentage vorig jaar teruggevallen tot 13 procent.

Een flinke verbetering, maar dat komt vooral door de goede naleving overdag. "Vorig jaar is maar zo'n 10 procent betrapt op een overtreding overdag. 's Nachts is het probleem veel groter en zien we ook nauwelijks een verbetering (van 25 procent in 2012 naar 22 procent in 2016, nvdr.)."

Controles 's nachts

De inspectie benadrukt nog dat 25 tot 30 procent van de controles 's avonds en 's nachts gebeurt. "Dat helpt, want café-uitbaters zien ons en beseffen dat ze zich ook dan aan de wetgeving moeten houden. Daarnaast merken we ook dat cafés die al eens veroordeeld zijn er beter op letten dat het verbod wordt nageleefd."

Wie betrapt wordt, mag zich aan een boete van 500 tot 600 euro verwachten. Die boete loopt op voor cafés die daarna nog eens worden betrapt. In het ergste geval kan een zaak worden gesloten. 

Hoe gebeurt zo'n controle?

VRT-journalist Peter Decroubele is afgelopen nacht meegegaan met de inspectie in de Overpoortstraat in Gent, dé studentenbuurt van de Arteveldestad.

"Enkele jonge inspecteurs stappen de cafés binnen, kijken rond en noteren nadien wat ze hebben gezien. Nadien wordt er een pv opgestuurd", zegt Decroubele. "De uitbaters weten nu dus nog niet dat ze zijn beboet. Al had ik de indruk dat sommige café-uitbaters wel doorhadden dat er een inspectie aan de gang was."

In totaal zijn twee op de drie cafés afgelopen nacht betrapt in de Overpoortstraat, zo laten de inspecteurs nog weten. 

Meest gelezen