Federaal-Brussels-Vlaams overleg over geluidsnormen levert niets op

Op het kabinet van federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft in de vooravond een voorbereidende vergadering op het Overlegcomité van maandag plaatsgevonden om de voorstellen van de Brusselse regering in het dossier van de geluidshinder rond Brussels Airport te evalueren. Er werd geen akkoord bereikt tussen de drie gewesten, meldt het kabinet-Bellot.

De vergadering verliep in een sereen klimaat, waarin iedereen naar elkaar kon luisteren, luidt het. Maar "jammer genoeg was het niet mogelijk om een akkoord te bereiken tussen de drie gewesten die mogelijk een impact zullen ondervinden van de vragen van het Brussels gewest". Gisteren deed de Brusselse regering een voorstel om de tolerantie op de Brusselse geluidsnormen te verlengen onder bepaalde voorwaarden. Dat voorstel werd evenwel onmiddellijk door de Vlaamse regering afgewezen.

Minister Bellot wijst er nog op dat aanpassingen aan de routes of het gebruik van de pistes een herevaluatie van het bestaande systeem van het preferentieel banengebruik, waarvoor door Europese regels die sinds 13 juni vorig jaar van kracht zijn een openbaar onderzoek nodig is.

"Enkel een evenwichtige en met alle actoren - inclusief de luchthavenoperatoren en de verenigingen van omwonenden - overlegde oplossing kan een antwoord bieden aan de verwachtingen", besluit minister Bellot.

Eerder op de dag kondigden Bellot en premier Charles Michel (MR) aan dat Bellot dit weekend zou samenzitten met zijn Vlaamse en Brusselse collega's, maar op basis van zijn mededeling van vanavond, lijkt die vergadering meteen van de kalender geschrapt te zijn.

Meest gelezen