Fillon liet zich rijkelijk betalen voor lezingen in buitenland

François Fillon, de rechtse kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk, heeft in drie jaar tijd tussen de 140.000 en 210.000 euro opgestreken voor lezingen in het buitenland. Dat schrijft de Franse krant Libération, die deze "regelingen" weliswaar legaal maar "moreel discutabel" noemt.

François Fillon nam volgens Libération in de periode 2013-2016 aan minstens elf colloquia in het buitenland deel. Voor vier daarvan - in Rusland en Doha - werd hij niet betaald, maar voor de zeven overige kreeg hij honoraria gaande van 20.000 tot 30.000 euro, zei zijn woordvoerster Caroline Morard aan de krant. Dat komt in totaal neer op 140.000 à 210.000 euro.

Fillon ging de voorbije drie jaar onder meer vier keer naar Kazachstan om er een lezing te geven. De vergoeding werd telkens overgemaakt aan 2F Conseil, het bedrijfje van Fillon.

Niet duidelijk wie hem betaalde

Door welke organisatie Fillon precies betaald werd voor de toespraken kon Libération niet achterhalen. Volgens de entourage van de presidentskandidaat van Les Républicains gebeurde dit door de lokale Franse kamers van koophandel. Maar toen de krant die laatsten daarover contacteerde, kreeg ze geen antwoord op haar vragen.

Een aantal van de lezingen, in Warschau, Madrid, Abu Dhabi en Rabat, werden volgens het artikel georganiseerd door de vereniging Entretiens de Royaumont, waarvan parlementslid Jérôme Chartier voorzitter is. Die is ook speciaal adviseur van de presidentskandidaat. Libération wijst ook naar Arnaud Vaissié. Die laatste staat aan het hoofd van de Franse kamers van koophandel in het buitenland en zou ook dicht bij Fillon staan.

Aparte status

Opmerkelijk is ook dat Fillon een van de weinigen is die voor zijn deelname aan de buitenlandse congressen werd betaald. Libération contacteerde verschillende andere deelnemers aan de conferenties en zij verklaarden enkel een onkostenvergoeding ontvangen te hebben. "Het vliegtuigticket en het hotel werden betaald, meer niet."