Geestelijke vader van Nijntje, Dick Bruna, is overleden

In Utrecht is Dick Bruna overleden. Dat meldt zijn uitgever Mercis. Hij bedacht tal van kinderfiguurtjes waaronder Nijntje. Bruna was 89.

Hij was een van de meest gevierde tekenaars, auteurs en vormgevers van Nederland: Dick Bruna. In Utrecht is hij gisteravond in zijn slaap overleden, zo meldt zijn uitgever Mercis.

Bruna schreef meer dan 120 kinderboeken en bedacht figuurtjes als Bertje de Big, beren Boris en Barbara en koalabeertje Ko. Zijn beroemdste creatie is evenwel Nijntje. Het eerste boek met het witte konijn in de hoofdrol verscheen in 1955. Wereldwijd verkocht hij meer dan 85 miljoen boeken van Nijntje. Bruna ontwierp ook tal van affiches en boekencovers.

De stijl van Bruna was even eenvoudig als kenmerkend. Hij gaf de voorkeur aan eenvoudige tekeningen met een beperkt aantal kleuren en dikke, zwarte lijnen.

2011 Martin Godwin

In september 2015 verhuisde het interieur van zijn atelier naar het Centraal Museum in Utrecht. Vorig jaar nog opende in diezelfde stad het Nijntje Museum. Eveneens in 2016 kende de P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde hem de Max Velthuijs-prijs toe. Dat is een Nederlandse oeuvreprijs voor illustratoren van kinderboeken.

Bruna hield het tekenen al jaren geleden voor bekeken en verscheen ook niet meer in het openbaar. Hij was 89.

2011 Martin Godwin

In 2006 trok "Vlaanderen vakantieland" met Dick Bruna naar Utrecht:

Dick Bruna stopt met tekenen ("Het Journaal", 30/07/2014):

Ludo Bekkers stelt Dick Bruna in 1964 voor in "Zoeklicht":

Dick Bruna licht zijn oeuvre toe (24/02/1974):

Nijntje blaast 50 kaarsjes uit (2005):

Meest gelezen