Hooghe: "Trump is geen president geworden"

"Trump is geen president geworden", zegt Marc Hooghe, professor politicologie aan de KU Leuven. "Normaal vervellen kandidaten na hun overwinning tot presidenten, maar hier is dat niet het geval", vertelt hij aan VRT Nieuws. En dat is volgens Hooghe heel duidelijk te zien in de persconferenties die hij geeft en dan vooral de taal die hij daarin gebruikt.

Gisteren gaf president Donald Trump een persconferentie van maar liefst 77 minuten, waarin hij opnieuw stevig uithaalt naar de media. Zit daar een strategie achter? Of is het een niet georkestreerde tirade?

"Bullenbakken en niet antwoorden"

Een strategie heeft Trump volgens professor politicologie Marc Hooghe niet. "Er was gehoopt dat de mensen van het Witte Huis Donald Trump op het rechte pad zouden houden, maar dat lukt van geen kanten. Hij is eigenlijk een ongeleid projectiel, hoewel hij bijvoorbeeld tegenover Justin Trudeau laat zien dat hij zich wel presidentieel kan gedragen."

Hooghe benadrukt dat Trump in feite niet in staat is om gedisciplineerd te communiceren. "Hoewel het script waarschijnlijk zei om te praten over de minister van Arbeid, heeft hij in feite voortdurend naar zichzelf gerefereerd. Het lijkt erop dat Donald Trump simpelweg niet te scripten valt. Hij kan zijn zelfbeheersing niet bewaren en laat zich gemakkelijk provoceren, wat gisteren bijvoorbeeld te zien was in zijn uithaal naar BBC. Hij wil koste wat het kost gelijk halen. Daarin zit een labiel patroon. Zijn perswoordvoerder is overigens van hetzelfde kaliber, met hetzelfde temperament. Ze versterken elkaars negatieve kanten terwijl het niet onverstandig geweest zou zijn om een tegenpool te nemen, iemand bedaard, rustig."

Volgens Hooghe wordt Trumps stijl gekenmerkt door herhaling, leugens, eenvoudige slogans, egocentrisme, persoonlijke aanvallen en een de poging om alles naar een domein te trekken waar hij zich in thuisvoelt.

"Want, je moet het Trump nageven, hij heeft een groot talent om veel lawaai te maken en op die manier vragen over lastigere topics te vermijden. Kort samengevat: bullenbakken en niet antwoorden. Maar hij begrijpt het regeerwerk niet."

Lees verder onder de foto.

"Geen president geworden"

Zijn agressieve manier van communiceren heeft tijdens de verkiezingscampagne zijn vruchten afgeworpen. Hij staat psychisch heel sterk met een attitude die zegt: "Ik boor je de grond in". Maar hij moest van rol switchen op het moment van zijn overwinning. Toen moest hij de verantwoordelijke van het vaderland worden."

En dat is niet gebeurd, benadrukt Hooghe. "Hij moest vervellen van kandidaat naar president. Maar Trump is geen president geworden."

Hoe dat komt? "Decennialang, de voorbij 50 jaar, is Trump - als bedrijfsleider - het gewend geweest dat mensen doen wat hij zegt. Hij is waarschijnlijk nog nooit tegengesproken. Daardoor is hij volledig misvormd en kan hij daar ook niet mee om. Politiek is niet hetzelfde als een bedrijf leiden."

"Donald Trump staat steeds meer geïsoleerd"

Centraal in zijn communicatie staat de aanval tegen de media en de journalisten, die hij voortdurend omschrijft als "leugenaars". "Maar je kan de media niet zo blijven aanvallen, zo werkt het niet."

"Donald Trump staat steeds meer geïsoleerd. Het is een terugkerend patroon dat hij eigenlijk iedereen van zich vervreemdt. De pers, maar ook bijvoorbeeld de CIA, iets wat toch een risico inhoudt nu ook de inlichtingendienst al vragen opwerpt of Trump wel bij vertrouwelijke briefings aanwezig moet zijn. En ook uit eigen rangen, weerklinkt er kritiek als: "Het Witte Huis is chaotisch". Zulke striemende kritiek overleef je niet."

En zijn achterban? "Zelfs de zogenoemde angry people, die wel vallen voor die bullenbakstijl, verwachten toch enige presidentiële waardigheid. Eigenlijk speelt hij in een paar weken het vertrouwen kwijt van iedereen." Een bewijs dat hij heel snel krediet aan het verliezen is, zijn de approval ratings die de diepte induiken.

Lees verder onder de foto.

"The first 100 days are crucial"

"Ze zeggen altijd: "The first 100 days are crucial", vervolgt Hooghe. "Trump heeft er nu 25 opgebruikt. Stel dat hij nu tot inzicht komt, dan zal hij nog 25 dagen nodig hebben om zijn team terug op één lijn te brengen. Maar de schade is te groot, wat een weerslag zal kunnen hebben op wat hij zal kunnen verwezenlijken."

Volgens Hooghe is het resultaat dat er een machtsstrijd woedt achter Donald Trump. "Hij heeft geen wittebroodsweken gehad en hij heeft nu geen greep op wat er gebeurt. Bij een zwakke president verschuift de macht naar de stafchef of naar de Republikeinen in het parlement."