Infrabel leert jongeren hoe ze zich veilig moeten gedragen langs de sporen

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel heeft vanochtend in het Angelusinstituut in Sint-Lambrechts-Woluwe zijn nieuwe schoolkit voor de sensibilisering van jongeren rond spoorveiligheid voorgesteld. CEO Luc Lallemand gaf de leerlingen in primeur zowel in het Frans als in het Nederlands een les uit de veiligheidskit.

De schoolkit is een aanvulling op de educatieve Grote Schoolkalender, die al acht jaar verspreid wordt in ondertussen meer dan 4.000 scholen, en de veiligheidslessen die door Infrabel worden gehouden en jaarlijks toenemen.

De sensibiliseringskit moet schoolkinderen bewust maken van hoe zich veilig te gedragen langs het spoor, aan overwegen en in stations. Het is een theoretisch en praktisch pakket dat bestaat uit vijf modules. Het begint met een bezoek aan de spoorweginfrastructuur, waarna een theoretische les volgt die getoetst wordt met een quiz. Daarna gaat het spelenderwijs voort via een ganzenbordspel of het gezelschapsspel spoorzoeker, speciaal bestemd voor het 5e en 6e leerjaar. Er komen ook thematische affiches aan overwegen en in de stations.

De schoolkit is gratis te verkrijgen via Infrabel. Het hoofddoel blijft het fenomeen van de spoorlopers tegengaan. Jongeren steken nog te vaak de spoorweg over omdat het een kortere weg is of ze maken van de stations een ontmoetingsplek. In 2015 waren er 573 meldingen van spoorlopers met 4 doden en 3 gewonden als gevolg. Voor 2016 zijn er nog geen cijfers.

Meest gelezen