Maleisië eist DNA-staal van familie Kim Jong-un

Maleisië wil het lichaam van de vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet teruggeven zolang de familie geen DNA-stalen heeft afgestaan. "Tot nu toe is geen enkel familielid of naaste het lichaam komen identificeren of opeisen. We hebben DNA-stalen van een familielid nodig om het profiel van de overledene op te maken", zegt de Maleisische politie.

"Noord-Korea stuurde een verzoek voor de teruggave van het lichaam, maar eerst moeten we het lichaam identificeren", legt politieambtenaar Abdul Samah Mat uit.

De Maleisische vicepremier Ahmad Zahid Hamidi bevestigde gisteren formeel dat de man die maandag vermoord werd, Kim Jong-nam is, de halfbroer van Kim Jong-un. Hij zei ook in te zullen gaan op de vraag van Noord-Korea om het stoffelijk overschot over te brengen, maar benadrukte wel dat de procedures moeten worden gevolgd.

Gisteren meldden de Maleisische media dat een derde verdachte was opgepakt voor de moord. Het gaat om een Maleisische man en de vriend van de tweede verdachte, een jonge Indonesische vrouw die in de nacht van woensdag op donderdag werd aangehouden.

De eerste verdachte werd woensdagochtend aangehouden, toen ze op het punt stond een vliegtuig naar Vietnam te nemen. De vrouw was in het bezit van een Vietnamees paspoort.

Kim Jong-nam stierf maandag op weg naar het ziekenhuis, nadat hij op de internationale luchthaven in Kuala Lumpur was aangevallen. De halfbroer van de Noord-Koreaanse dictator werd mogelijk vergiftigd door twee vrouwen.

Meest gelezen