Mick Jagger schreef memoires (maar niemand mag ze lezen)

Een Britse uitgever beweert dat hij de memoires van Mick Jagger in handen heeft. De frontman van The Rolling Stones schreef ze in de vroege jaren 80, maar ze zijn nooit gepubliceerd. Sterker nog: hij wil niet dat iemand ze ooit leest.
2016 Invision

"Een klein meesterwerk" en "het rock-'n-roll equivalent van de rollen van de Dode Zee". Zo omschrijft John Blake van John Blake Publishing in Londen de memoires van Mick Jagger die hij een drietal jaren geleden als bij toeval in handen kreeg.

Jagger schreef de tekst van zowat 75.000 woorden in de vroege jaren 80, zo weet Blake. Concreet gaat het om een overzicht van zijn ervaringen als frontman van The Rolling Stones en zijn leven als superster tot dan toe.

"Mick vertelt onder meer over zijn historisch landgoed Stargroves dat hij kocht toen hij onder invloed van drugs was", zegt Blake in The Spectator. "Tijdens zijn eerste rit te paard sloeg het dier op hol", haalt hij een andere anekdote aan. "Hij kon het pas stoppen door het tussen de ogen te slaan."

Volgens Blake schreef Jagger zijn memoires op vraag van ene Lord Weidenfeld om zo een antwoord te bieden op de vele ongeautoriseerde biografieën die over hem waren verschenen.

Weidenfeld bood Jagger naar verluidt het (toen) astronomische bedrag van 1 miljoen pond voor zijn memoires, maar uiteindelijk trok de rocker zich uit het project terug. Van een publicatie kwam nooit iets in huis.

"You can't always get what you want"

Sinds Blake het manuscript in handen kreeg, hengelt hij naar de toestemming van Joyce Smyth om het alsnog te publiceren. Dat is de manager van Jagger. Aanvankelijk liet de zanger via Smyth weten dat hij zich de memoires niet kon herinneren. Toen hij ze onder ogen kreeg, vroeg hij of hij een voorwoord mocht schrijven om te benadrukken dat het om een tekst van lang geleden ging.

"Alles leek goed te gaan", zegt Blake. "Maar toen kwam het leven in de weg te staan, zoals wel vaker gebeurt met The Rolling Stones. Ik bleef met zachte hand aandringen. Tot ik een beslissing wou forceren en de poort definitief in het slot viel. Mick wou niks meer met het project te maken hebben. Hij wil zijn memoires nooit gepubliceerd zien."

"Als een fan en een uitgever denk ik dat ik het einde van Route 66 heb bereikt. Ik bied mijn excuses aan de 10 miljoen mensen wereldwijd aan die dit verhaal maar al te graag zouden willen lezen. Zoals de filosoof Jagger ooit zei: "You can't always get what you want"."

Meest gelezen