Nee, koningin Paola is niet de enige royal die tegen de grond gaat

Koningin Paola is gisteren opnieuw gevallen en heeft daarbij haar heup gebroken. Ze wordt vandaag geopereerd, maar kan rekenen op de steun van koning Albert. Hij viel tien jaar geleden ook en brak toen zijn rechterdijbeen. Er moest een heupprothese worden gestoken. De koning liep toen een tijdje op krukken en ontving zelfs de Queen op krukken. En hij niet alleen: menig royal (op leeftijd) kwam al eens ongelukkig ten val.
BELGA/DOPPAGNE
Koning Albert liep in 2007 een tijdje rond met krukken.

Paola (79) revalideert nog van een wervelfractuur in kasteel Belvédère als ze alweer gevallen is en een breuk aan de heup oploopt. De koningin wordt vandaag geopereerd in het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc in Brussel. Koning Albert geeft daarom verstek voor de misviering ter nagedachtenis van de overleden leden van de koninklijke familie in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Laken.

Albert kan uit ervaring spreken, want ook hij viel in de zomer van 2007 in het paleis van Laken en brak daarbij zijn rechterdijbeen. De koning -toen 72 jaar- kreeg een nieuwe heupprothese en moest enkele weken op krukken rondlopen. Zo ontving hij zijn Britse collega, koningin Elizabeth, en haar man, prins Philip, op krukken. (zie foto) Door onder meer de moeizame regeringsvorming slaagde Albert er niet in voldoende te herstellen en werd er in september van datzelfde jaar opnieuw een rustperiode ingelast.

Juan Carlos viel op olifantenjacht, Juliana viel over een drempel

Royals op leeftijd vallen wel al eens meer. De Spaanse koning Juan Carlos brak in 2012 zijn heup. Door de val raakte ook bekend dat hij op dat moment net in Afrika op jacht was op olifanten. Een storm van kritiek barstte toen los. Juan Carlos (toen 74 jaar) kreeg een prothese. Het jaar nadien verscheen hij op krukken wegens een infectie aan een van de heupen. Zijn andere heup had ook al een prothese gekregen.   

De geliefde Queen Mum, de moeder van de Britse koningin Elizabeth, brak op 97-jarige leeftijd haar linkerheup. In 1998 struikelde tevens de Nederlandse prinses Juliana (88) over een drempel bij een vriendin thuis. Het bleek een gecompliceerde breuk waaraan platen en schroeven te pas kwamen.

Heupen en breuken: welke zijn de risicofactoren?

  • De grootste risicofactor voor een heupbreuk is de leeftijd.
  • Maar ook botontkalking (osteoporose) speelt een rol.
  • Het gebruik van slaapmiddelen of kalmeringsmiddelen (die bij het opstaan nog niet uitgewerkt zijn).
  • Erfelijk bepaalde botsterkte.
  • Onvoldoende spierkracht.
  • Gebrek aan bewegingscoördinatie.
  • Een slecht gezichtsvermogen.

Meest gelezen