Negen burgers gedood bij Turkse bombardementen op Al-Bab

Bij Turkse bombardementen op de Syrische stad Al-Bab, een bolwerk van IS in het noorden van het land, zijn negen burgers omgekomen. Dat meldt het vanuit Groot-Brittanië opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

In zijn communicatie had Ankara het niet over burgerdoden. Turkije beklemtoonde dat hun lucht- en grondbombardementen "tientallen stellingen van IS" viseerden en tot de dood van "13 terroristen" geleid hebben, aldus het regeringsgezinde persagentschap Anadolu.

"De afgelopen 48 uur maakten de luchtaanvallen en bombardementen 45 doden, onder wie 18 kinderen en 14 vrouwen", aldus Rami Abdel Rahmane, de man die op zijn eentje het Observatorium runt en zich daarvoor beroept op een breed netwerk aan bronnen in Syrië.

Al-Bab is het laatste IS-bolwerk in de provincie Aleppo. Al sinds augustus is het het doelwit van een gezamenlijk offensief van Turken en Syrische rebellen. Doel van de operatie is zowel IS als Koerdische milities uit het Turks-Syrische grensgebied te verjagen. Het Turkse leger is de stad vorig weekend binnengevallen. De Turkse eerste minister Binali Yildirim zei eerder dat een groot deel van de stad "onder Turkse controle" staat. Het Observatorium zegt dan weer dat de Turken sinds ze de stad zijn binnengeraakt maar weinig vooruitgang geboekt hebben.

IS moet rond Al-Bab ook strijd leveren tegen het Syrische regime. Die troepen rukken, met de steun van de Russische luchtmacht, op ten zuiden van de stad.

Meest gelezen