SP.A-politica Leen Verbist kreeg jarenlang de Telenet-vergoeding van Koen Kennis (N-VA)

De Antwerpse SP.A-politica Leen Verbist kreeg de voorbije jaren een bestuurdersvergoeding van Telenet gestort die eigenlijk bedoeld was voor de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA). Dat heeft VRT Nieuws vernomen. Het gaat om een bedrag van 30.000 euro. Kennis stelde de fout vast toen hij eerder deze week zijn belastingaangifte publiek maakte. Het geld is intussen teruggestort.
Koen Kennis en Leen Verbist

Schepen Kennis publiceerde eerder deze week zijn belastingaangifte voor het inkomstenjaar 2015 online, na de commotie over royale vergoedingen die politici ontvangen voor allerlei mandaten in intercommunales en raden van bestuur. Maar in het overzicht ontbreekt het bestuurdersmandaat van Kennis bij Telenet, een functie die hij al sinds juni 2013 uitoefent.

“Ik ben dat echter niet vergeten”, zegt Kennis daarover. “Ik zat in 2015 inderdaad in de raad van bestuur van Telenet Vlaanderen om daar de openbare sector te vertegenwoordigen. Ik had daar normaal gezien 12.000 euro voor moeten krijgen. Maar ik heb nooit het geld noch de belastingfiche van Telenet ontvangen”, verklaart de N-VA-politicus. Kennis had nochtans het bedrag – dat hij dus niet heeft gekregen - wel aangegeven bij de fiscus, stelt hij.

Wat blijkt? De vergoeding die Kennis eigenlijk had moeten krijgen, heeft Telenet per abuis doorgestort aan een oud-bestuurder die door Kennis werd vervangen. Zijnde: Leen Verbist. Verbist is gemeenteraadslid voor de SP.A in Antwerpen, en oud-schepen en ex-OCMW-voorzitter van de stad. Zij bevestigt het verhaal. "Het gaat om 30.000 euro voor de 2,5 jaar dat ik in het bestuur zat. Het bedrag werd gestort op een rekening waar mijn man mandataris van is, en dat is nooit opgemerkt want dat is een rekening met veel bewegingen", laat Verbist weten.

Koen Kennis heeft Verbist daar eerder deze week van op de hoogte gesteld. De SP.A-politica heeft het geld intussen teruggestort. Koen Kennis zegt dat hij het bedrag gaat wegschenken aan een goed doel.

Telenet heeft het nieuws intussen bevestigd. "Wij dachten dat we het bedrag aan het storten waren op de rekening van Interkabel Vlaanderen (Het bedrijf dat eerder door Leen Verbist en nadien door Koen Kennis werd vertegenwoordigd bij Telenet, nvdr.). Maar het bleek dus de rekening van mevrouw Verbist te zijn. Wij hebben nooit doorgekregen dat het rekeningnummer moest gewijzigd worden."

Meest gelezen