Meest recent

  SP.A Gent herschikt mandaten en bevoegdheden, Groen krijgt extra gemeenteraadslid

  Na het vertrek van de Gentse schepen Tom Balthazar (SP.A) en de aanstelling van zijn partijgenoot Sven Taeldeman als vervanger, krijgt de Groen-fractie er in de gemeenteraad een extra zetel bij, een gevolg van het aantal voorkeursstemmen op de kartellijst. Op de gemeenteraadszitting van maandagavond zullen ook de belangrijkste mandaten van Tom Balthazar herverdeeld worden, zo werd nog vernomen.

  James Arthur Photography

  Sven Taeldeman legt maandagavond de eed af als schepen, daarna zal het schepencollege hem de bevoegdheden Wonen en Stadsontwikkeling toewijzen. Bij verschillende SP.A'ers is te horen dat de nieuwe kandidaat-burgemeester Rudy Coddens de bevoegdheid Groenbeleid uit Balthazars portefeuille overneemt en schepen van Cultuur Annelies Storms er de bevoegdheid Architectuurbeleid bij krijgt.

  Het is aan de fractie om de mandaten van Balthazar en Taeldeman opnieuw in te vullen. Ook bij verschillende SP.A'ers is te horen dat burgemeester Daniƫl Termont voorzitter wordt van het Stadsontwikkelingsbedrijf sogent, een zware bevoegdheid, met onder meer heikele dossiers rond het Outletcenter The Loop. Het voorzitterschap van WoninGent zou naar raadslid Guy Reynebeau gaan, in de vorige legislatuur schepen van Sociale Zaken en eerder al voorzitter van de grootste Gentse huisvestingsmaatschappij.

  Het gemeenteraadszitje van Taeldeman wordt ingevuld door de volgende opvolger met het hoogst aantal voorkeursstemmen op de kartellijst uit 2012, en dat is Chris Maryns-Van Autreve van Groen. Daardoor "groeit" de Groen-fractie van negen naar tien zetels en "krimpt" de SP.A-fractie van 17 naar 16 zetels, want de kartelpartners zijn technisch gescheiden fracties in de raad. Chris Maryns verving in het najaar van 2016 al tijdelijk Bram Van Braeckeveldt.

  Het nieuwe raadslid was in haar beroepsloopbaan actief in de financiƫle sector, ze was een van de oprichters van Mercurius en later Triodos Bank. Ook stond ze aan de wieg van de Steinerschool Gent - goed onderwijs en de vrijheid van onderwijskeuze waren daarom een ander strijdpunt van haar in 2012.

  "Chris Maryns is perfect voor Groen om het dossier rond ethisch beleggen op te volgen", merkt schepen Elke Decruynaere (Groen) op. "Chris Maryns is een harde werker en geen onbekende", zegt SP.A-fractieleider Anne Schiettekatte. "In die zin is zij zowel voor Groen als voor ons een aanwinst."