Spaanse prinses Cristina vrijgesproken in fraudezaak

De Spaanse infante of prinses Cristina (51), zus van koning Felipe, is vrijgesproken in de fraudezaak waarbij haar echtgenoot Iñaki Urdangarin (49) betrokken was. Hij kreeg zes jaar en drie maanden cel. Beiden stonden in de beklaagdenrechtbank van Palma de Mallorca terecht. Urdangarin is veroordeeld voor het verduisteren van 6 miljoen aan overheidsgeld.
(archieffoto)

Voor Cristina werd acht jaar celstraf geëist. De infante zou hebben geprofiteerd van de transacties van haar man, die onder meer terechtstond voor belastingontduiking, fraude en witwassen. Het Openbaar Ministerie en de Spaanse fiscus ondersteunden echter de eis niet. Daarom werd al verwacht dat ze geen straf zou krijgen, en al zeker geen gevangenisstraf. Uiteindelijk moet Cristina 265.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Iñaki Urdangarin, in een vorig leven een succesvolle en olympische handbalspeler, was een van de hoofdverdachten in het proces-Nóos -genoemd naar het bedrijf dat hij leidde om lokale overheden te helpen aantrekkelijke sportieve evenementen binnen te halen- en kreeg ruim zes jaar cel. De eis was 19 jaar. In totaal verduisterde hij tussen 2003 en 2006 zo'n 6 miljoen euro.

Het is niet zeker dat Urdangarin meteen naar de gevangenis moet. Als hij beroep aantekent, wordt hij niet opgesloten.

Door het schandaal ontnam koning Felipe zijn zus twee jaar geleden haar titel van hertogin. Sindsdien is ze niet meer aanwezig bij officiële aangelegenheden van het Spaanse hof. Cristina en Urdangarin hebben vier kinderen samen, allemaal tieners: Juan, Pablo, Miguel en Irene.

Meest gelezen