Staatssecretaris De Backer start "privacytournee" langs scholen

Staatssecretaris voor privacy Philippe De Backer (Open VLD) is begonnen aan een "privacytournee" langs middelbare scholen. Hij wil naar eigen zeggen jongeren eigenhandig meer bewustmaken van het belang van hun privacy, vooral op internet en sociale media.

"Privacy is voor jongeren vaak een vaag begrip of een ver-van-mijn-bedshow", zegt De Backer. "Ze zijn digital natives, maar dat maakt ze des te kwetsbaarder als ze er geen rekening mee houden dat hundigitale leven ook tegen hen gebruikt kan worden. Als bevoegd staatssecretaris vind ik het mijn taak om jongeren bewust te maken van het belang van hun privacy."

De Backer zal tijdens zijn tournee lesgeven aan jongeren van 12 tot 18 jaar. De les start telkens met een vragenronde bij de leerlingen over het belang dat ze hechten aan hun privacy. Daarna zal De Backer zijn eigen visie toelichten en uitleggen hoe privacy online onder druk staat.

"Ik sluit de les af met handige "tips and tricks" die je best toepast om je privacy te beschermen", zegt hij. "Een aantal speelt zich af op het gebied van mediawijsheid: moet ik dit wel posten? Ik raad hen ook aan om nooit persoonlijke details op anonieme chats vrij te geven die tegen hen gebruikt kunnen worden. Daarnaast volgen er nog technische tips: zo plak je best je webcam af tegen hackers bijvoorbeekd. Als de jongeren naar huis gaan en bewuster omgaan met hun privacy en wat ze delen op sociale media, dan heb ik mijn doel bereikt."

De Backer is vandaag met zijn tournee gestart in het Koninklijk Atheneum aan de Rooseveltplaats in Antwerpen. De komende weken trekt hij nog naar scholen in onder meer Brussel, Roeselare, Aalst, Sint-Truiden, Brasschaat en Mol.

Meest gelezen