Telefoontoestel waarmee Hitler "miljoenen mensen de dood in stuurde" onder de hamer

Een Amerikaans veilinghuis biedt het persoonlijke telefoontoestel van Adolf Hitler te koop aan. Het gaat om een draagbaar exemplaar dat de Führer de laatste twee oorlogsjaren overal met zich meenam en dat de Russen na de oorlog uit de Füherbunker in Berlijn recupereerden.

Het lijkt een doodgewoon zij het verweerd exemplaar: het telefoontoestel van Siemens dat Alexander Historical Auctions in de Amerikaanse staat Maryland te koop aanbiedt. Toch hangt een geschiedenis die kan tellen aan het ding vast, want het gaat om het persoonlijke telefoontoestel van Adolf Hitler.

De Führer kreeg het in 1943 cadeau van de Wehrmacht en zou het de rest van de oorlog overal met zich meenemen in een bijhorende lederen kist. Aan de achterzijde staat zijn naam gegraveerd evenals een swastika en een adelaar, de symbolen van het naziregime. Het toestel is gemaakt van zwarte bakeliet, maar is later op professionele wijze rood geverfd.

Ralph Rayner

Het veilinghuis omschrijft het telefoontoestel als een van de meest destructieve wapens uit de geschiedenis. Hitler zou het immers hebben gebruikt om bevelen door te geven die tot de dood van miljoenen mensen leidden.

Het was het Russische leger dat het toestel in de Führerbunker in Berlijn recupereerde nadat het de Duitse hoofdstad had veroverd en nadat Hitler zelfmoord had gepleegd. Zij deden het op 5 mei 1945 cadeau aan Ralph Rayner, een Britse soldaat die door veldmaarschalk Bernard Montgomery naar Berlijn was gestuurd om met de Russen contact te leggen.

Het is zijn hoogbejaarde zoon Ranulf Rayner die het telefoontoestel nu te koop aanbiedt. Ook een porseleinen beeldje van een hond dat zijn vader uit de bunker meenam, gaat onder de hamer.

Het veilinghuis verwacht dat het telefoontoestel tot 300.000 dollar (ruim 280.000 euro) opbrengt en het beeldje tot 35.000 dollar (32.800 euro). Ranulf hoopt dat de objecten in handen van een museum komen en niet in die van een privéverzamelaar. "Ik wil niet dat ze verborgen blijven", vertelt hij aan CNN. "Ik wil dat ze de wereld herinneren aan de horror van de oorlog."

Meest gelezen