Tony Blair roept Britten op zich te verzetten tegen brexit

De voormalige Britse premier Tony Blair start met een campagne om Groot-Brittannië alsnog in de Europese Unie te houden. Hij roept de "remain"-aanhangers op om "op straat te verdedigen waar we in geloven".
AFP or licensors

De mening van Blair is niet nieuw. Al voor het referendum van juni vorig jaar voerde de voormalige premier een campagne om Groot-Brittannië in de Europese Unie te houden. En ook na het referendum - waarin een kleine meerderheid stemde voor een brexit - blijft hij dezelfde mening toegedaan.

Vanochtend hield de man - die van 1997 tot 2007 eerste minister was - zijn eerste grote toespraak sinds het referendum van vorig jaar. "De mensen stemden zonder dat ze de echte voorwaarden van de brexit kenden", zei hij. "Nu die voorwaarden duidelijk worden, is het hun recht om hun mening te wijzigen. Onze missie is om hen ervan te overtuigen dat ook te doen."

De conservatieve eerste minister Theresa May stuurt af op een zogenoemde harde brexit, wat onder meer betekent dat Groot-Brittannië verdwijnt uit de eenheidsmarkt. "Zij die achter de brexit zaten, wilden altijd een harde brexit. Maar ook de term "harde brexit" moet worden aangepast. Het beleid heet nu "brexit te allen prijze"." Blair noemde May's beleid een "warboel van contradicties". "Ze zijn de situatie niet meester."

In november gaf Blair in een interview al aan niet bepaald opgezet te zijn met de brexit. Hij zei toen dat de brexit stopgezet zou kunnen worden als het Britse volk beslist dat de kosten van vertrek uit de EU veel groter zouden zijn dan de voordelen.

Meest gelezen