Voormalige fotograaf van Obama jent Trump op subtiele wijze op Instagram

Pete Souza, de voormalige fotograaf van het Witte Huis onder de presidenten Barack Obama en Ronald Reagan, post de laatste tijd veel foto's op Instagram. Niets abnormaal, ware het niet dat hij sterk president Donald Trump lijkt te jennen. Hij vergelijkt de politieke stijl van Obama en Trump op subtiele wijze en toont foto's van Obama lachend met de Australische premier en Obama ernstig pratend met de Israëlische premier Netanyahu of met de Russische president Poetin. Souza heeft ook voor het eerst gereageerd op zijn posts en strijdt voor persvrijheid.

Israël - Obama - Trump

Souza maakte onder Obama niet alleen serieuze foto's, maar schoot evengoed hartverwarmende of speelse plaatjes met Michelle Obama en honden Bo en Sunny. Niets moest, alles kon. Obama is sinds 20 januari geen president meer maar fotograaf Souza blijft dagelijks foto's van hem posten, telkens op een welgemikt moment.

Zo ontving Trump deze week de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor een gesprek in het Witte Huis. Hij maande Netanyahu aan zijn kolonisatiepolitiek wat te temperen. Toch kan worden aangenomen dat de twee overeenkomen, wat niet het geval was met Obama. Die relatie was erg moeizaam. Souza postte dezelfde dag nog een foto van een ontmoeting tussen Obama en Netanyahu in de tuin van het Witte Huis (zie hieronder). Uit de lichaamstaal valt af te leiden dat Obama een ernstige babbel heeft met de premier. Netanyahu kijkt gespannen. Wordt hem de les gelezen?

 

Australië - Obama - Trump

Souza zette twee weken geleden ook een foto online van Obama met premier John Key van Nieuw-Zeeland en premier Malcolm Turnbull van Australië. Hun ontmoeting vond in september plaats tijdens een diner op de ASEAN-top. Een vlot gesprek, zo lijkt, met drie glimlachende heren (zie hieronder). De banden tussen de VS en Australië waren onder de Democraat erg goed.

Onder Trump lijkt dat allerminst zo. Begin februari had de president een telefonisch gesprek met Turnbull, en het ging over het gesloten migratieakkoord waarbij de VS 1.200 migranten overneemt van Australië. Trump noemde dat akkoord op Twitter "dom".

"Soms vinden mensen niet fijn wat media doen"

Souza wilde in Amerikaanse media op zijn Instagramposts niet reageren. Gisteren plaatste hij een foto online waarop te zien is hoe een fotograaf wordt weggeduwd door een man. Souza schrijft daarbij: "Persvrijheid is een van de basisprincipes van dit land. Ik ben fotograaf geweest onder de presidenten Obama en Reagan, dus ik heb een groot deel van mijn carrière doorgebracht als lid van de pers. Ik denk dat ik er wel een goed zicht op heb. Soms vinden mensen het niet fijn wat media doen, maar dat mag de pers er niet van weerhouden foto's te nemen of verhalen te schrijven."

Gisteren hield Trump een persconferentie en viel hij de media aan. Hij beschuldigde journalisten ervan niet de waarheid te vertellen en alleen bepaalde belangengroepen te dienen. Met deze post dient Souza hem opnieuw van antwoord. De fotograaf heeft een miljoen volgers op Instagram. Zijn posts zijn telkens goed voor duizenden likes en reacties.

Meest gelezen