"Mugabe kan als lijk ook presidentskandidaat zijn"

Desnoods kan de 92-jarige Robert Mugabe als lijk kandidaat zijn voor de presidentsverkiezingen in Zimbabwe van volgend jaar. Dat heeft zijn echtgenote Grace gezegd op een partijbijeenkomst in het oosten van het land. Robert Mugabe is als sinds de onafhankelijkheid in 1980 de onbetwiste sterke man van Zimbabwe.

"Mocht het God believen hem tot zich te roepen, kan hij desnoods als lijk kandidaat zijn", zei Grace Mugabe. Volgende week wordt Robert Mugabe 93. De laatste tijd vertoont hij zich nog nauwelijks in het openbaar en lijkt zijn 51-jarige echtgenote een steeds grotere rol te spelen op het politieke toneel.

Grace Mugabe beschuldigt sommige parttijleden van Zanu-PF ervan dat ze haar echtgenoot en zijzelf aan de kant proberen te schuiven. "Eender wie in 1980 samen met Mugabe was, heeft het recht niet om hem nu te zeggen dat hij te oud is. Als je wil dat Mugabe gaat, ga dan samen met hem. Dan nemen wij (zijzelf, nvdr.) het over, want wij waren er in 1980 niet bij."

Eerder heeft Mugabe al gezegd dat hij wil leven tot hij 100 wordt en dat hij levenslang aan de macht wil blijven. Ook de president heeft er partijgenoten al van beschuldigd tegen hem te complotteren.

Naar een presidentiële dynastie?

Robert Mugabe is al sinds de onafhankelijkheid in 1980 de onbetwiste sterke man van Zimbabwe. Ondanks zijn hoge leeftijd schrok de president er tot voor kort niet voor terug ellenlange toespraken te houden waarbij hij uithaalde naar het westen en naar Groot-Brittannië, de voormalige koloniale macht.

Zijn echtgenote Grace bekleedt een toppositie in regeringspartij Zanu-PF, hoewel ze nog maar enkele jaren politiek actief is. Volgens waarnemers heeft Robert Mugabe haar naar voor geschoven als zijn geprefereerde opvolgster en neemt zij elke gelegenheid te baat om potentiële "kapers op de kust" uit te rangeren.

Zimbabwe, ooit de graanschuur van zuidoostelijk Afrika, is onder Mugabe helemaal aan lager wal geraakt. De economie is er zowat ingestort, het land moet nu voedsel importeren en grote delen van de bevolking zijn verarmd. Mugabe krijgt veel kritiek omdat hij het niet zo nauw neemt met de mensenrechten, maar internationale sancties lijken de president niet af te schrikken.

Meest gelezen