Antwerps SP.A-gemeenteraadslid Leen Verbist neemt ontslag

In Antwerpen heeft SP.A-politica Leen Verbist ontslag genomen uit de gemeenteraad. Verbist ontving jarenlang een bestuurdersvergoeding van Telenet terwijl ze helemaal niet meer in de Raad van Bestuur zat. Het geld was eigenlijk bestemd voor de Antwerpse N-VA-schepen Koen Kennis. De zaak kwam gisteren aan het licht in het kader van de vergoedingen die politici ontvangen voor hun extra mandaten.

Verbist kwam in opspraak in de nasleep van de zaak rond de vergoedingen de Gentse schepenen Tom Balthazar (SP.A) en Christophe Peeters (Open VLD). N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke maakte daar veel misbaar over, maar bleek zelf ook een vergoeding te ontvangen als lid van de adviesraad van Telenet.

Toen de bal eenmaal aan het rollen ging, bleek dat ook de Antwerpse N-VA-schepen Koen Kennis (foto) deel uitmaakt van de Raad van Bestuur van Telenet. Gisteren bleek dat Kennis dat niet had aangegeven op zijn belastingaangifte. Volgens Kennis zelf had hij geen geld voor zijn werk bij Telenet ontvangen.

Navraag leerde dat de bestuurdersvergoeding nog steeds werd gestort op een rekening die de voorgangster van Kennis, Leen Verbist, had opgegeven. Zowel Verbist als Kennis zaten in de Raad van Bestuur van Telenet in opdracht van Interkabel. De vergissing gebeurde doordat Telenet dacht dat het opgegeven rekeningnummer het nummer van Interkabel was.

Verbist zelf was gisteren erg aangedaan door de feiten. Volgens haar belandde het geld op de bedrijfsrekening van haar man. Door de vele transacties op die rekening had ze nooit opgemerkt dat Telenet haar nog steeds betaalde. Het zou gaan om een bedrag van 30.000 euro.

"Begrip voor reacties van militanten"

Verbist maakte vandaag zelf haar ontslag bekend in een persbericht. "Na overleg met mijn partij heb ik vandaag beslist om ontslag te nemen als gemeenteraadslid. Ik heb begrip voor de reacties van de basis en de militanten. Ik deel zelf het onbegrip dat ik deze materiële fout van Telenet niet eerder heb kunnen vaststellen", zegt Verbist over de feiten.

Ze benadrukt nogmaals dat het integrale bedrag weer aan Telenet is overgemaakt. "Er is geen sprake van persoonlijke verrijking."
"Aan de politieke kant van dit verhaal komt nu een einde maar ik blijf verder werken aan een warmere samenleving", besluit de SP.A-politica.
 

"We krijgen dit niet uitgelegd"

Verbist heeft zelf het initiatief genomen om ontslag te nemen, bevestigt Tom Meeus, voorzitter van de Antwerpse SP.A-afdeling.

"Leen beseft dat - hoewel ze zich niet heeft verrijkt - veel mensen binnen en buiten de partij niet begrijpen hoe er ongemerkt 30.000 euro kon worden gestort op een rekening. We krijgen dat ook niet uitgelegd. Dit doet heel veel pijn aan onze militanten. Leen heeft begrepen dat ontslag nemen het beste was dat ze kon doen."

Meeus betreurt wat er gebeurd is. "Leen was een goeie schepen en was sinds 2013 ook een heel goed gemeenteraadslid. Ze kende haar dossiers en was heel actief in het havendossier."

Meest gelezen