Dode van treinongeval in Leuven zat wellicht toch in trein

Bij de ontsporing van een trein in de buurt van Leuven zijn 1 dode en 27 gewonden gevallen. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. In tegenstelling tot wat eerder was gezegd, zou het dodelijke slachtoffer dan toch in de trein hebben gezeten. Sinds vanavond kan het treinverkeer weer over één spoor.

De trein was nog maar net vertrokken vanuit het station van Leuven en was op weg naar De Panne toen hij om 13.13 uur ontspoorde bij het buitenrijden. Eén wagon van het driedelige treinstel is blijkbaar om zijn as gedraaid en vervolgens gekanteld. In totaal zaten een honderdtal mensen op de trein.  

Bij het incident viel één dode, bevestigt burgemeester Louis Tobback.  Volgens Frédéric Petit van Infrabel lopen er drie onderzoeken: één door parket en politie, één door de FOD Mobiliteit en een intern onderzoek door de spoorwegen.

In tegenstelling tot eerdere berichten gaat het parket van Leuven er nu toch van uit dat het dodelijke slachtoffer, een 21-jarige man uit Waals-Brabant, wel degelijk in de trein zat. Eerder was men ervan uitgegaan dat het slachtoffer zich niet in de trein bevond.

De treinbestuurder is al een eerste keer ondervraagd, maar meer wil het parket daarover voorlopig niet kwijt.

27 gewonden

Daarnaast zijn er 27 gewonden, zegt Tobback. Het merendeel is lichtgewond en kwam er met wat schrammen vanaf. Twee hadden nood aan meer verzorging, maar ook zij waren niet zwaargewond. De gewonden zijn allemaal afgevoerd naar verschillende ziekenhuizen. Campus Gasthuisberg had extra personeel opgeroepen.

"De ziekenwagens reden hier af en aan", zei VRT-journaliste Katrien Boon, die snel ter plaatse was. "Ook het Rode Kruis en de hondensteun van de politie is hier aangekomen. Daarnaast blijft de helikopter van de politie hier rondvliegen."

Volgens Tobback waren alle gewonden al weggebracht toen hij ter plaatse kwam, 45 minuten nadat het ongeluk was gebeurd. "Alles is perfect verlopen op dat punt", zegt hij nog.

Opvang

De andere passagiers van de trein zijn opgevangen in het politiehuis van de Philipssite. "Daar konden zij bekomen van de shock van het ongeval", zegt tv-journaliste Saskia De Schutter. "Er waren mensen van slachtofferbejegening om de mensen op te vangen ", legt Marc Vranckx van de politie Leuven uit. 

Premier Charles Michel (MR) en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zijn ter plaatse geweest. Er is trouwens ook veel schade aan de spoorweginfrastructuur.

Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. Het treinverkeer van en naar Leuven was gedurende enkele uren onderbroken. Het treinverkeer vanuit Leuven naar Brussel kan sinds iets voor 18 uur vanavond weer over één spoor. "Het verkeer komt dus weer op gang, maar blijft beperkt", zegt Frédéric Petit van Infrabel.

Meest gelezen