Duizenden Fransen op straat tegen politiegeweld

In verschillende Franse steden is betoogd tegen politiegeweld, zo'n twee weken nadat vier politieagenten een 22-jarige jongeman hardhandig zouden hebben aangepakt in de Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois. In Parijs waren er volgens de organisatoren 4 à 5.000 betogers, onder wie ook oud-voetballer Lilian Thuram.

Nogal wat betogers droegen een bord met de slogan "Justice pour Théo", de jongeman die door vier politieagenten met een wapenstok zou zijn verkracht. Volgens de betogers is Théo maar een voorbeeld van de vele Franse jongeren van allochtone origine die volgens door de politie worden geviseerd.

"Het openbare leven verschilt naargelang van je huidskleur", liet Lilian Thuram optekenen. "Dat is een echte schande." Thuram maakte deel uit uit van de zogenoemde "Gouden generatie" die verschillende internationale tornooien heeft gewonnen, waaronder het WK voetbal in 1998.

Op het einde van de betoging raakten een 150-tal betogers slaags met de politie. 13 betogers zijn opgepakt en twee politieagenten raakten gewond.

Behalve in Parijs waren er ook betogingen in Rennes, Nice, Poitiers, Le Mans, Montpellier, Dijon, Nantes, Angers, La Rochelle en Avignon.

Meest gelezen