Honderden minderjarige asielzoekers overgeplaatst: "Geen lichtzinnige beslissing"

Vorig jaar moesten 475 minderjarige asielzoekers naar een ander asielcentrum verhuizen omdat ze zich misdragen hadden, een zogenoemde "disciplinaire transfer". Dat schrijft De Morgen op basis van cijfers die Groen-parlementslid Wouter De Vriendt heeft opgevraagd. Volgens hem worden er te vaak drastische maatregelen genomen, staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nuanceert.

Vorig jaar moesten 475 minderjarige asielzoekers verhuizen naar een ander asielcentrum omdat ze zich misdragen hadden. Nog eens 371 anderen werden overgeplaatst samen met hun gezin. Parlementslid De Vriendt had de cijfers opgevraagd en vindt dat er te vaak drastische maatregelen genomen worden.

"Het zijn oorlogsvluchtelingen, ze komen hier terecht in een asielcentrum, rekenen op een stabiele omgeving. Als ze dan worden weggehaald uit die plaats, waar ze soms na een maandenlange vlucht terechtkomen, komt dat er nog eens bovenop. Dat is nog een extra traumatiserende ervaring", zegt De Vriendt.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken weerlegt de kritiek. Volgens hem wordt een dergelijke "disciplinaire transfer" wél terecht uitgesproken. "Ik pas voor een knuffel- en pamperbeleid", zegt hij aan VRT Nieuws. "We gaan dat niet opleggen als er niets aan de hand is, we doen dat met reden. Fedasil neemt weloverwogen en zeker niet lichtzinnig beslissingen."

Francken relativeert de cijfers ook. "Dat er vorig jaar zoveel transfers zijn geweest is omdat er vorig jaar zoveel minderjarige vluchtelingen in ons land binnengekomen. Een deel daarvan wist zich niet te gedragen."

Meest gelezen