Hongaarse film "On body and soul" wint Gouden Beer voor beste film

De Hongaarse film "On body and soul" ("Teströl és lélékröl") heeft de Gouden Beer gewonnen voor de beste film op de 67e editie van de Berlinale. De Gouden Beer is de belangrijkste prijs. "On body and soul" gaat over twee excentrieke medewerkers van een slachthuis die in gedeelde dromen verliefd op elkaar worden. Ildiko Enyedi regisseerde de prent (foto boven).
AFP or licensors

Het is 42 jaar geleden dat een Hongaarse film de Gouden Beer wist weg te kapen. De tweede prijs op de Berlinale was voor het emancipatieverhaal "Félicité" van de Franse filmmaker Alain Gomis.

Beste regisseur werd de Fin Aki Kaurismäki voor "The other side of hope" ("Toivon tuolla puolen"), een verhaal over een Syrische vluchteling. Kaurismäki kreeg de Zilveren Beer uit handen van de Tunesische Dora Bouchoucha Fourati en directeur Dieter Kosslick.

AFP or licensors

De prijs voor beste acteur ging naar Georg Friedrich voor de film "Bright nights" ("Helle Nächte"), waarin hij een afstandelijke vader speelt die met zijn tienerzoon op reis gaat naar Noorwegen. Kim Min-hee verdiende de Zilveren Beer voor beste actrice voor haar emotionele rol in de Zuid-Koreaanse film "On the beach at night alone". Min-hee gaat in de film op zoek naar de zin van het leven én de liefde.

AFP or licensors
AFP or licensors

De prijs voor de beste artistieke bijdrage ging naar het Roemeense "Ana mon amour" en die voor het beste scenario naar "A fantastic woman" ("Una mujer fantastica"), een Chileense film over een transgender.

Voor het eerst kende de Berlinale ook een Zilveren Beer toe in de categorie documentaire. De eerste laureaat werd een Palestijn. In "Ghost hunting" zoomt cineast Raed Andoni in op ondervragingstechnieken van de Israëlische politie.

Meest gelezen