Jong N-VA: "Alles wat geloofwaardigheid N-VA ondergraaft, moet eruit"

Tomas Roggeman, de pas herverkozen voorzitter van Jong N-VA, pleit voor scherpe deontologische regels voor N-VA-politici. Op die manier wil hij toestanden vermijden zoals met Kamervoorzitter Siegfried Bracke en de Antwerpse schepen Koen Kennis. Hij wil vermijden dat de perceptie ontstaat dat de N-VA een traditionele partij is geworden.

"Ik wil dat de N-VA een partij van rechtlijnigheid blijft", zegt Roggeman aan onze redactie. "Daarom moet de N-VA sterker reageren tegen misbruiken. Alles wat onze geloofwaardigheid ondergraaft, moet eruit.” Jong N-VA zal daarom voorstellen voor scherpere deontologische regels voor politici lanceren.

"Wij moeten niet wachten op eventuele regels die het parlement zal uitvaardigen, maar moeten vooral zelf maatregelen nemen om situaties te vermijden zoals die van de afgelopen week." Roggeman refereert aan de mediastorm waarin Kamervoorzitter Siegfried Bracke en de Antwerpse schepen Koen Kennis zijn terechtgekomen. "Het is niet verstandig om te focussen op individuen. Dat zou te makkelijk zijn."

Afgelopen donderdag stelde voormalig N-VA'er Hendrik Vuye de N-VA op één lijn met de traditionele partijen (christendemocraten, liberalen en socialisten). "Die perceptie mag niet ontstaan", zegt Roggeman.

Daarnaast pleit hij er ook nog voor om het communautaire niet te verwaarlozen. "De laatste jaren was N-VA te vaak te stil op het communautaire front. We moeten offensief bouwen aan een draagvlak voor meer Vlaamse zelfstandigheid. De communautaire stilstand mag geen communautaire stilte betekenen.”

Meest gelezen