Meer dan 150.000 betogers in Barcelona voor méér vluchtelingen

In de Noord-Spaanse stad Barcelona hebben meer dan 150.000 mensen betoogd om te eisen dat hun land meer vluchtelingen zou opnemen dan het tot nu toe doet. De betogers vinden het schandelijk dat de regering van premier Mariano Rajoy de EU-quota voor Spanje voor het opvangen van vluchtelingen en migranten niet aanvaardt.

"Genoeg Excuses! Nu van harte welkom!" luidde het ordewoord van de massabetoging die vanmiddag door de straten van Barcelona trok.

De EU-quota bepalen dat Spanje momenteel aan 16.000 asielzoekers zou moeten ontvangen, maar tot nu toe heeft het land er sinds 2015 amper 1.100 toegelaten.

Mercè Conesa, de voorzitster van de provinciale Raad van Barcelona, vraagt de Euiropese Commissie om Spanje een sanctie op te leggen omdat het zijn verbintenissen tegenover de EU niet nakomt. Ook burgemeester Ada Colau van Barcelona vindt dat haar land te weinig doet in verband met vluchtelingenopvang; ze heeft de regering in Madrid verzocht toe te staan dat haar stad meer vluchtelingen zou kunnen opnemen.  

De betoging eindigde symbolisch aan de oevers van de Middellandse Zee, de zee waar vorig jaar duizenden migranten zijn verdronken tijdens hun tocht naar Europa.

Meest gelezen