Noord-Koreaan opgepakt in onderzoek moord Kim Jong-nam

In Maleisië is een Noord-Koreaanse man opgepakt in verband met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Dat heeft de Maleisische politie bekendgemaakt. Het is al de vierde verdachte die in deze zaak wordt opgepakt.

Kim Jong-nam stierf maandag in verdachte omstandigheden op de luchthaven van Kuala Lumpur. Volgens de politie werd hij in de vertrekhal aangevallen door twee vrouwen, die hem een giftige vloeistof toegediend zouden hebben.

De twee vrouwen, naar verluidt met de Indonesische en de Vietnamese identiteit, zijn opgepakt en gelden als hoofdverdachten. Een Maleisische man, de vriend van een van de vrouwen, is ook opgepakt. Gisteravond werd in de Maleisische staat Selangor een vierde man opgepakt, een 46-jarige Noord-Koreaan, meldt de politie.

De autopsie op het lichaam van Kim Jong-nam zou intussen afgerond zijn, maar de politie heeft nog geen resultaten bekendgemaakt. Noord-Korea heeft geëist dat de Maleisische autoriteiten het lichaam vrijgeeft, maar dat gebeurt voorlopig niet.

Kim Jong-nam leefde al jarenlang in ballingschap in China omdat hij kritiek had op het regime van zijn halfbroer. Hij zou door de Chinezen ook gezien zijn als een eventuele vervanger voor Kim Jong-un. Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten wezen na de moord meteen naar het regime van Kim Jong-un als opdrachtgever.

Er zou in Noord-Korea een "permanent bevel" van de dictator bestaan om zijn halfbroer uit de weg te ruimen. In 2012 was Kim Jong-nam al eens het doelwit van een moordpoging nadat hij kritiek had geleverd op het Noord-Koreaanse regime.

Meest gelezen