Pence: "Amerika zal NAVO en Europa blijven steunen"

De Amerikaanse vicepresident Mike Spence heeft tijdens zijn toespraak voor de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München zoals verwacht een sussende boodschap gebracht voor de NAVO en zijn bondgenoten. De nieuwe wind in Washington zal niets veranderen aan het huidige Amerikaanse engagement, aldus Pence. De Duitse bondskanselier Angela Merkel van haar kant riep op tot multilaterale samenwerking en waarschuwde voor de tendens in sommige westerse landen om zich terug te plooien op zichzelf.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het bezoek aan de veiligheidsconferentie in München, het belangrijkste jaarlijkse overleg op het vlak van veiligheid in de wereld, gold meteen ook als vuurdoop voor Pence want het is zijn eerste buitenlandse bezoek als vicepresident.

Hij zal zich mogelijk ook aan vragen mogen verwachten over het recente ontslag van Michael Flynn, de nationale veiligheidsadviseur. Die moest afgelopen maandag opstappen na berichten dat hij Pence had misleid over zijn contacten met een Russische diplomaat.

Onzekerheid over Amerikaanse houding

Het nieuwe Amerikaanse bewind veroorzaakt wereldwijd veel ongerustheid en zeker in Europa. Door de komst van Trump en zijn toenadering naar Rusland zijn de machtsverhoudingen veranderd en dreigt Europa, dat op veiligheidsvlak niet één gemaakt is, tussen de plooien te vallen.

Maar Pence stelde de sceptische Europese bondgenoten gerust, Amerika blijft aan hun zijde, ook wanneer het op zoek is naar nieuwe manieren om samen te werken met Rusland. "De Verenigde Staten zullen onwrikbaar zijn in ons engagement jegens het trans-Atlantische bondgenootschap", aldus Pence. "Amerika zal aan de zijde van Europa staan."

"Jullie problemen zijn onze problemen. Jullie succes is ons succes. En uiteindelijk zullen we samen de toekomst tegemoet treden."

Maar, waarschuwde Pence, de bondgenoten moeten ook hun billijk aandeel betalen om de NAVO te steunen. Volgens Pence ontbreekt het veel bondgenoten aan "een duidelijke of geloofwaardige planning om dat te doen".

De nieuwe Amerikaanse toenadering tot Rusland, zal Washington er niet van weerhouden om kritisch te zijn voor Moskou, zei Pence voorts. Rusland moet de vredesakkoorden van Minsk naleven en het geweld in het oosten van Oekraïne de kop ontzenuwen.

Tekenend voor het nieuwe Amerikaanse bewind is dat Pence na afloop van zijn speech niet wenste in te gaan op vragen van de aanwezigen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Merkel: "Moeten meer samenwerken"

Voorafgaand aan Pence had de Duitse bondskanselier Angela Merkel al opgeroepen om mulilaterale organisaties als de Europese Unie, de VN en de NAVO te steunen en te versterken.

"Zullen we in een jaar waarin we met enorme uitdagingen geconfronteerd worden, kunnen blijven samenwerken of zullen we allemaal terugvallen in onze afzonderlijke rollen", vroeg Merkel zich af, een verwijzing naar de komende verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland en het oprukkende nationalisme. Volgens Merkel kan Europa niet op haar eentje de strijd tegen het fundamentalistische terrorisme aangaan. "We hebben de kracht van de VS nodig", aldus Merkel die er ook op wees dat de samenwerking in sommige internationale organisaties nog een stuk beter kan.

Merkel herhaalde overigens dat Duitsland zich wil engageren om 2 procent van zijn bruto nationaal product bij te dragen aan de NAVO. Twee procent is de officiële richtlijn, maar Duitsland draagt momenteel maar 1,3 procent bij. Pence antwoordde daarop dat Washington verwacht dat alle leden die 2 procentnorm zouden halen.

Drukke agenda

Pence heeft vandaag nog een drukke agenda in München. Behalve een privé-ontmoeting met Angela Merkel zijn er ook bilaterale gesprekken gepland met de leiders van de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen en de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Met die laatsten zal hij het hebben over de dreiging van een Russische invasie. Daarnaast zal Pence ook de Turkse premier Binali Yildirim en de leiders van Irak en Afghanistan ontmoeten.

De Verenigde Staten zijn nog steeds militair actief in die laatste twee landen. President Trump heeft al herhaaldelijk gezegd dat hij - met name in Irak- IS wil verslaan. Maar hij heeft ook al gezegd dat de VS Iraakse olie moet krijgen als vergoeding voor zijn inspanningen in het door oorlog verscheurde land en dat is niet naar de zin van de Iraakse premier.

Ook het tijdelijke Amerikaanse inreisverbod voor inwoners van enkele overwegend moslimlanden zal ongetwijfeld aan bod komen.

Morgen en maandag brengt Pence een bezoek aan ons land en zal hij onder meer een ontmoeting hebben met premier Charles Michel (MR).

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Grootste veiligheidsconferentie ter wereld

De veiligheidsconferentie van München is een jaarlijkse bijeenkomst van zogenoemde senior decision makers. Diplomaten en wereldleiders komen er bijeen om er belangrijke beslissing te nemen op het vlak van veiligheid.

De conferentie kwam voor het eerst bijeen in 1953. Tijdens de Koude Oorlog werden vooral de bedreigingen voor het Westen besproken. Het thema van gesprek is sindsdien uitgebreid naar de veiligheidssituatie in de wereld.

Meest gelezen