Rutten fluit Vanhengel terug: "Niet polariseren, wel zoeken naar oplossingen"

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is niet gelukkig met de uitspraken van Brussels minister Guy Vanhengel over de luchthaven van Zaventem. "Een discussie rond de verplaatsing van de luchthaven is voor ons niet aan de orde", zegt ze. "We moeten niet polariseren, wel zoeken naar oplossingen."

De Brusselse minister van Begroting Guy Vanhengel opperde vanochtend in een interview met La Libre Belgique het idee om de luchthaven van Zaventem 1.800 meter op te schuiven. Dat is volgens hem de goedkoopste oplossing in het dossier rond de strengere geluidsnormen. 

"Het is zijn persoonlijke mening die absoluut niet wordt gedeeld door Open VLD. Een discussie rond de verplaatsing van de luchthaven is voor ons niet aan de orde", zegt zijn partijvoorzitter Gwendolyn Rutten aan VRT Nieuws. Zij heeft het over "discussies die kort door de bocht gaan". "Zo werkt het niet, dat weet meneer Vanhengel ook."

Vanhengel zegt intussen dat hij met zijn uitspraak over de luchthaven van Zaventem enkel het voorstel van Brussels Airport zelf overneemt. "Ik verwees alleen naar een verdere verlenging van de startbaan, een plan dat ook in het toekomstplan van Brussels Airport zelf staat", zegt de minister.

"Debat moet gaan over de uitbreiding van de luchthaven"

Het debat moet volgens Rutten gaan over een uitbreiding van de luchthaven. "Het gaat om een belangrijke economische motor van het hele land. Dit debat verdient ernst zonder te polariseren en zonder verwijten over en weer."

Open VLD schaart zich tot slot achter de oproep van premier Charles Michel (MR) om allemaal samen rond de tafel te gaan zitten en zo een oplossing te vinden. "Het is in het belang van ons allemaal. Brussel en België zijn een toegangspoort tot Europa. We hebben een belangrijke luchthaven nodig."

Meest gelezen