Verkopers concerttickets boeken succes in strijd tegen fraudeurs

Verkopers van concerttickets boeken langzaam aan succes in de strijd tegen fraudeurs. Het fenomeen volledig laten verdwijnen, zal wellicht niet lukken, maar het afgelopen jaar is het fraudeurs alvast flink moeilijker gemaakt.

Begin vorig jaar ontdekte Tele Ticket Service dat er massaal fraude werd gepleegd met tickets van onder meer Adele en K3. Fraudeurs kochten tickets van concerten op en verkochten ze voor veel meer geld door op louche websites. In ons land zijn dergelijke praktijken verboden, maar de meeste van die websites opperen vanuit het buitenland, vaak Nederland. 

Hoe dan ook heeft het bedrijf achter het Sportpaleis heel wat betaalkaarten van de opkopers getraceerd. "De meeste zijn op een zwarte lijst gezet", zegt Stefaan Esselens van Tele Ticket Service aan VRT Nieuws. "Daardoor moesten zij meteen naar hun bank om een nieuwe kaart aan te vragen. Dat kan je niet eindeloos volhouden."

Sinds enige tijd worden tickets bovendien niet meer meteen na de betaling bezorgd, maar komen ze pas enkele weken voor het concert de richting van de koper uit. Op die manier wordt het fraudeurs ook moeilijker gemaakt, want ze kunnen pas laat aan de slag met de doorverkoop van de kaartjes.

Digitaal systeem?

Esselens hoopt dat er in de toekomst een digitaal systeem kan komen, waarbij zowel de banken als de ticketverkopers betrokken zijn. Zo zouden mensen zonder enig probleem tickets aan elkaar kunnen overdragen en zo is er ook geen tussenpersoon meer nodig, naar analogie met de Bancontact-app.

Tele Ticket Service herhaalt nog eens dat mensen maar best uitkijken als ze tickets kopen. "Als Lady Gaga naar het Sportpaleis komt, dan koop je tickets op de website van het Sportpaleis. Als een artiest naar Vorst Nationaal komt, surf dan naar die website. Ga altijd naar de website van de plaats waar de artiest optreedt en begin niet te zoeken via Google."

De website ilovemyticket.be lijst bovendien ook de sites op die niet te betrouwen zijn.

Meest gelezen