Weyts reageert fors op voorstel Vanhengel: "Echt ernstig kan je dit niet nemen"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reageert fors op het voorstel van Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) om de luchthaven met 1.800 meter achteruit te schuiven. "Dit ideetje kan je moeilijk ernstig nemen", zegt hij aan VRT Nieuws.
Jasper Jacobs

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel kwam vanochtend in La Libre Belgique met een voorstel in het dossier rond de geluidsnormen. Volgens hem is de goedkoopste oplossing om de luchthaven met 1.800 meter achteruit te schuiven.

"Dit ideetje kan je moeilijk ernstig nemen", reageert minister Weyts aan VRT Nieuws. "Door de luchthaven met al zijn hebben en houden met 1,8 kilometer te verplaatsen, zouden er dorpen en gemeenten moeten verdwijnen: Haacht, Kortenberg en Steenokkerzeel, we spreken over meer dan 50.000 mensen."

Het plan zou bovendien betekenen dat er enkel nog vluchten over Vlaanderen gaan, zo benadrukt de minister. "Ik veronderstel dat het daar minister Vanhengel om te doen is. Vlaanderen krijgt nu al veel meer lasten en lusten. Dat doordrijven zou al te gek zijn. Er moet een evenwichtige spreiding zijn in zowel lasten als lusten."

Volgens Weyts heeft de Vlaamse regering al concrete suggesties voorgelegd aan het Brusselse Gewest in het dossier rond de geluidsnormen. "Tot nog toe wilden ze daar niet op ingaan." Om welke voorstellen het gaat, wil hij niet zeggen. "Het zou niet verstandig zijn om daar nu mee op het publieke forum te komen."

Meest gelezen