"Elke dag een marathon lopen? Probeer het zelf niet, zou ik zeggen"

Marathonman Stefaan Engels heeft zijn nieuwe uitdaging -100 marathons lopen in 100 dagen- vandaag tot een goed einde volbracht. Voor hem is het een levensstijl geworden, zegt hij in "Weekendwekker" op Radio 2. Hij raadt het anderen niet aan, maar voor zijn gezondheid zijn de marathons niet schadelijk. Engels vindt de "mentale zijde" van het lopen een pak zwaarder.

Engels is de man die zes jaar geleden 365 marathons in 365 dagen liep. Hij loopt inmiddels al 25-30 jaar en heeft er vandaag -naar eigen zeggen- ook zijn 1.000e marathon opzitten. Sinds 12 november loopt hij opnieuw elke dag een marathon voor zijn nieuwste project RUN2GETHER. Hij wil mensen samenbrengen om in de winter te lopen, om ook te blijven bewegen in koude tijden.

Vandaag liep Engels zijn honderdste marathon na elkaar en in totaal de 1.000e marathon in zijn carrière. Marathonman verklapt dat hij eigenlijk geen groot voorbeeld heeft. "Het is een levensstijl geworden. Ik heb wel altijd graag naar atletiek gekeken.Voor mij is het een goede uitlaatklep geworden door heel veel te reizen en in alle grote steden marathons te doen. Nu geef ik die ervaring graag door."

Steviger botten en 10 kilo vermagerd

Engels raadt aan om niet zelf elke dag een marathon te lopen. "Ik zou zeggen: probeer het niet. Ze hebben mij al vaak onderzocht. Ze (onderzoekers, red.) verstaan het niet goed, want dat moet toch schade geven aan het lichaam. Nu blijkt dat mijn botten steviger zijn geworden en ik 10 kilo vermagerd ben. Allemaal voordelen. Mijn hart is in perfecte staat gebleven. Natuurlijk, mijn lichaam is dat zo gewoon geworden dat ik dat allemaal kan verdragen", legt Engels uit. "Uniek bij mij is dat mijn hartslag, als ik loop, slechts 105 is. Dat is zo laag, dat is 40 slagen lager dan bij een gemiddelde loper. Ik voel niet dat ik loop, het voelt eerder aan als wandelen."

Engels heeft geen last van de fysieke inspanning. Eerder van de mentale zijde van het verhaal. "Elke dag opstaan met idee "straks moet ik die marathon wéér lopen, 4,5 uur lang". Ik zal blij zijn als dat voorbij is omdat ik dan de dag erop kan rusten in mijn hoofd. Het is lastig geweest om dat vol te houden in koude en sneeuw."

Enkele tips van Marathonman

  • Loop in groep: dan denk je niet aan lopen, dan ben je afgeleid
  • Beloof jezelf iets, bijvoorbeeld een warm bad of een glas rode wijn achteraf
  • Leer relativeren

Uit het archief: Stefan Engels loopt rondjes rond de Watersportbaan in Gent

Meest gelezen