#LastNightInSweden: wat is er gebeurd?

Wat is er gebeurd in Zweden? De vraag die veel mensen beroert sinds Donald Trump in zijn campagnetoespraak in Florida verwees naar een incident dat vrijdagavond in Zweden zou hebben plaatsgevonden. Alleen hebben de Zweden zelf absoluut geen idee wat hij bedoelt. Voer voor speculatie op sociale media.

In de toespraak voor zijn achterban in Florida sprak president Trump over de gevaren van moslimterrorisme. "We hebben sterke grenzen nodig. Kijk wat er gisterenavond (vrijdagavond, nvr) gebeurde in Zweden. Zweden! Wie kan dat geloven? Ze lieten grote hoeveelheden (vluchtelingen) binnen. Ze ondervinden problemen die ze nooit voor mogelijk hadden gehouden", zei Trump, die ook verwees naar Brussel, Nice en Parijs.

Alleen: in Zweden zelf hebben ze geen idee wat Trump bedoelt. Er was vrijdagavond geen aanslag of een incident dat iets te maken heeft met veiligheid of met de komst van terroristen. De uitspraak van Trump ging op sociale media al snel een eigen leven leiden.

Carl Bildt, voormalig Buitenlandminister en tussen 1991 en 1994 premier van Zweden, verwoordde het op Twitter als volgt: "Zweden? Terreuraanval? Wat heeft hij zitten roken? Vragen rijzen."

En Bildt was niet de enige. Binnen de kortste keren werden via de hashtag #LastNightInSweden allerlei ervaringen over die bewuste vrijdagavond gedeeld. Er kwam zelfs een speciale account aan te pas, @LastNiteNSweden. "Het sneeuwde" was een van de eerste berichten...

"This is what happened"

De Zweedse krant Aftonbladet heeft voor de Amerikaanse president eenmalig een artikel in het Engels geschreven om hem bij te praten over de gebeurtenissen in Zweden. "Meneer de president, dit is wat er vrijdagavond in Zweden is gebeurd."

Aftonbladet heeft het onder meer over een man die zichzelf in brand heeft gestoken, wegafsluitingen en technische problemen bij een muziekfestival. De stemproblemen van zanger Over Thörnquist krijgen ook een vermelding. De krant wijst Trump ook op berichten over een eland die zich heeft vergrepen aan een houten elandbeeld in iemands tuin.

Humor én onbegrip

Behalve met humor wordt ook met onbegrip gereageerd. Trump en zijn team hebben eerder al melding gemaakt van incidenten en aanslagen die nooit hebben plaatsgevonden. Zo had adviseur Kellyanne Conway het over de "Bowling Green Massacre", een aanval opgezet door twee geradicaliseerde Irakezen.

"What the US could learn..."

Waar had Trump het dan wel over? The Huffington Post heeft een mogelijke verklaring gevonden: vrijdag was er in het programma "Tucker Carlson Tonight" op de Amerikaanse zender een reportage onder de titel "What the US could learn from Sweden's refugee crisis", over de criminaliteitsstatistieken in Zweden sinds het begin van de vluchtelingencrisis.

Volgens de reporter die in Zweden een kijkje ging nemen, heeft het land "honderdduizenden vluchtelingen" opgenomen en zijn de cijfers over geweld en verkrachtingen "de hoogte in gekatapulteerd". Heeft president Trump hiernaar gekeken?

Of hoe televisienieuws toch een bron van informatie blijkt te zijn voor de president. Niet toevallig misschien de conservatieve zender Fox News, hoewel Trump de laatste weken ook dat kanaal in het vizier heeft.

Meest gelezen